SIRIJA PODELILA LIDERE G20 NA SAMITU U RUSIJI

577

VIDEO K9: Lideri zemalja Grupe 20 podeljenog su mišljenja u vezi sa situacijom u Sirijom. Oni se nalaze na samitu u ruskom gradu Sankt Peterburg, kome je, neplanirano, u centru pažnje upravo stanje u ovoj zemlji.

Podele su u vezi sa rešavanjem konflikta. Britanci su poručili da postoje novi dokazi o upotrebi hemijskog oružja, ali nsiu objasnili kako su i kada ti dokazi stigli u njihovu zemlju. SAD zbog toga proširuju plan meta napada, dok Rusi upozoravaju na opasnost od nuklearne katastrofe. Napad bi bio usmeren na vojne jedinice, koje su. prema oceni SAD izvele napad hemijskim oružjem, i na komande štabova koji su rukovodili napadom. Sa druge strane RusijaUjedinjene Nacije da urade analizu rizika od “takvog scenarija”.
Jedan od najbližih savetnika sirijskog predsednika Bašara el Asada rekao je da bi Amerika trebalo da sačeka zaključke UN nakon istrage i da zvaničnici dođu u Siriju. Poručio je da bi tada videli šta je Al Kaida uradila sirijskom narodu, a to je iste one grupe koje je11. septembra napala Njujork.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun založio se protiv vojne akcije u Siriji. Rekao je da bi trebalo ostaviti po strani razilaženja i pomoći sisrijskkom stanovništvu. Istu poruku uputio je i pap Franjo.
Kako pokazuju podaci UN, oko trećine stanovnika Sirije, kojih je pre rata bilo gotovo 21 milion, izbeglo je u druge zemlje ili je raseljeno iz svojih domova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.