Singapur i Hongkong najskuplji gradovi na svetu

Polovina od deset najskupljih gradova u svetu za život nalazi se u Aziji, a Singapur i Hongkong i ove godine drže prva dva mesta, prema najnovijim rezultatima istraživanja agencije Ekonomist intelidžens junit (EIU).

0
225

Tokio se ove godine vratio među deset najskupljih gradova u svetu, napredujući za sedam mesta na poziciju broj četiri, dok je Osaka skočila za devet pozicija na mesto broj pet, navodi se u izveštaju EIU “Troškovi života u svetu za 2017. godinu”, koji je prenela njujorška agencija “Blumberg”.

Cirih je treći najskuplji grad na svetu, dok je na šestu poziciju izbio Seul.

Četiri evropska grada su se takođe našla među top deset najskupljih za život – Ženeva, Pariz, Kopenhagen i Cirih, prenosi “Blumberg”, uz ocenu da je francuska prestonica jedini grad u evrozoni koji je svrstan među deset najskupljih gradova u svetu.

Istovremeno, gradovi u Kini su “skliznuli” na listi za između pet i 16 pozicija zbog slabljenja potrošnje i deprecijacije renminbija, pokazao je izveštaj.

Titulu najskupljeg grada na svetu, četvrtu godinu zaredom, Singapur duguje troškovima koje nameće kompleksni sistem kupovine i registracije automobila, a takođe je drugi najskuplji grad na svetu po cenama odeće.

U Aziji se, takođe, nalaze neki od najjeftinijih svetskih gradova, naročito u Južnoj Aziji, poput Bangalora, Čenaja, Karačija, Mumbaja i NJu Delhija.

Ipak, poslovni centar Kazahstana, Almati, i Lagos u Nigeriji rangirani su ove godine kao najjeftiniji gradovi na svetu.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom sveta, a kao uporedna osnova je uzet Njujork, dok su poređenja cena vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odeću i režije. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.