Sindikati: Život rudara bitniji od profita

VIDEO K9: Rudari u Srbiji, čiji se dan obeležava sutra, nemaju šta da slave, jer su poniženi i rade u katastrofalnim uslovima, kažu Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ i podsećaju da niko nije odgovarao zbog tragedije koja se dogodila 1. aprila u rudniku uglja „Soko“ kod Sokobanje, kada je umrlo 8 rudara i povređeno 18.

0
31

Uoči 6. avgusta, Dana rudara u Srbiji, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podsetili su na katastrofalne uslove rada i života rudara kao i na tragediju koja se dogodila 1. aprila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje kada je od gušenja metanom umrlo osam rudara, a 18 povređeno, te da zbog toga niko nije odgovarao.

Tužulaštva u Aleksincu donelo je odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, tvrdeći da nema elemenata nekog od krivičnih dela koje se gone po službenoj dužnosti.  

Zbog svega ovoga, kazao je Željko Veselinović predsednik USS „Sloga“, Dan rudara u Srbiji treba da bude upisan kao crni dan, te stoga, kako je rekao, ni rudari a ni ostali građani ne bi ni trebalo da ga proslavljaju.

Veselinović kaže da će u ovakvim okolnostima samo doći do još gorih problema, ukoliko rudari sami ne stanu i ne istraju u svojim zahtevima.

Borba rudara za život, zdravlje i bolje uslove rada mora biti veća motivacija od borbe vlasnika za profit, naveo je on.

6. avgust, Dan Rudara u Srbiji obeležava se kao sećanje na 1903. godinu, kada je izbio početak  štrajka u Senjskom rudniku i kada su štrajkači zahtevali veću bezbednost i veće plate. Neposredan povod štrajku u prvom i najstarijem podzemnom rudniku u zemlji bio je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista“. Štrajkači su se tokom devetodnevnih protesta izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Od tada pa do danas rudari su ostali simbol borbe za radnička prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.