Sindikati za veću sigurnost radnika

VIDEO K9: Akcija Za sigurnija radna mesta održana je danas u centru Novog Sada u okviru kampanje koju sprovodi Savez samostalnih sindikata Srbije u saradnji sa Savezima većih gradova u Srbiji. Ovom kampanjom sinidkati žele da skrenu pažnju javnosti o važnosti bezbednosti i zdravlja na radu.

0
31

Povodom 28. aprila, Svetskog, a i nacionalnog dana bezbednosti i zdravlja na radu, koji je ustanovljen 2010. godine, Savez samostalnih sindikata Srbije u saradnji sa savezima većih gradova u našoj zemlji organizuje zajedničku kampanju kako bi podigli svest, pre svega poslodavaca i države, a ujedno i članova sindikata, kao i svih zaposlenih o značaju bezbednsoti i zdravlja na radu.

Sindikati ocenjuju da je u poslednjih nekoliko decenija zanemarena važnost zdravlja na radu, napomenuo je Vuković.

Posebno pitanje je i bezbednost na radu, naročito u viskorizičnim delatnostima u koje spadaju građevinarstvo, poljoprivreda i prerađivačka industrija.

Svake godine više od 50 ljudi pogine na radnom mestu, kaže Vuković, 800 zaposlenih doživi tešku povredu na radu, a prisutno je na hiljade kolektivnih povreda na radu.

Vuković je rekao i da je ovo sistemski problem, jer je u Srbiji nedovoljno inspektora rada koji bi kaznili poslodavce koji ne primenjuju mere, a takođe je veoma bitno i da sudstvo odreaguje pravovremeno jer, kako naglašava, veliki broj prijava bilo prekršajnih ili krivičnih zastari, te se opet izvuku oni koji su odgovorni za lošu bezbednost i nebrigu o zdravlju radnika u Srbiji.

Sem u Novom Sadu, sindikati će sličnu akciju održati u Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.