Sindikati u borbi za vraćanje penzija: “Od PIO fonda do Strazbura”

VIDEO K9: Savez samostalni sindikata grada Novog Sada i opština i Udruženja sindikata penzionera Srbije za Južobački okrug pozvali su penzionere da im se pridruže u borbi za vraćanje, kako ističu, nepravedno oduzetih penzija.

0
746

Akcija pod nazivom “Od PIO fonda do Strazbura” je borba više hiljade penzionera u Srbiji, da povrate oduzetu nakon što je republički parlament izglasao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je, kako tvrde, neustavan i nezakonit.

“Po njemu je 743 hiljade penzionera oštećeno do 25 procenata od svoje penzije, a svih milion i sedamsto je oštećeno za usklađivanje penzija sa rastom inflacije i sa rastom bruto društvenog proizvoda od 2014. godine. Naša je borba da se penzije vrate na nivo 2014. i da se usklađuje sa rastom inflacije i sa bruto društvenim proizvodom”, rekao je Vladimir Gvozdenović, predsednik SSS NS i opština.

Problem je što se Ustavni sud više od dve godine ne izjašnjava o ustavnosti ovog Zakona, iako je obavezan da se izjasni u roku od šest meseci, kaže Gvozdenović, koji smatra da je i to jedan vid opstrukcije, ali da se nada da će ipak uspeti da razreše problem.

“Naš stav je da su penzije imovina, neotuđivo pravo i da niko nema pravo da dira ljudima u penziju. Ono što su neki lideri, predstavnici penzionera rekli da su se oni dobrovoljno odrekli penzije, to je moguće samo da se svako pojedinačno prihvati i potpiše da želi da mu se smanji penzija i da se reguliše kada će te penzije biti vraćene”, naveo je Gvozdenović.

Gvozdenović je pozvao penzionere da im se prodruže u ovim nastojanjima i istakao da su obezbedili besplatne usluge advokatske kancelarije.

Na sajtu ssssns.com je za sve zainteresovane opisana procedura, a navedena je i potrebna dokumentacija koju bi trebalo da pripreme i kome da se obrate.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.