Sindikati u borbi za dostojanstven rad u Srbiji

VIDEO K9: Pravo na dostojanstven rad zaposlenih u Srbiji nije zaštićeno skoro ni u jednom segmentu, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština koji je povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, organizovao akciju ispred Radničkog doma.

0
124

Sedmi oktobar, Svetski dan dostojanstvenog rada obeležen je i u Novom Sadu ispred zgrade Radničkog doma “Svetozar Marković” na Bulevaru Mihajla Pupina.

Pod sloganom Dostojanstven rad za dostojanstven život aktivisti Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština delili su sugrađanima prigodne letke.

“Kao i svake godine, Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, kao i Savez samostalnih sindikata Srbije uopšte, na ovaj dan ukazuje kao potrebu, obzirom da nam dostojanstveni rad u Srbiji nedostaje. Ne mogu da kažem da on ne nedostoje i u svim drugim državama. Malo je verovatno država koje bi se mogle pohvaliti da se danas dostjanstveno živi i dostojanstveno radi. Pa i tamo gde je to verovatnije na daleko višem nivou, uloga je sindikata da traži više, zahteva više”, rekao je Milivoje Vojnović, sekretar SSS Novog Sada i opština.

U lecima koje koje su delili građanima, SSS Novog Sada i opština pokušao je da skrene skreće pažnju javnosti da su, kako kažu, Zakon o radu i Zakon o PIO na štetu radnika, da je prosečna plata na začelju evropskih vrednosti, da je, smatraju sindikati, na delu pokušaj uništavanja kolektivnog pregovaranja i obesmišljavanja prava na štrajk.

Što se konkretno nas tiče, nažalost, ne možemo se pohvaliti nekim dostojanstvenim radom sve dok taj rad ne može da nam priušti dostojanstven život. A, samo podsećanja radi, ako je na današnji dan minimalna cena rada ili minimalna zarada 27.200 i nešto dinara, a minimalna potrošačka korpa je negde 37.000, i dvesta-trista, što je za deset hiljada više, teško je gvoriti o dostojanstvenom radu i da se od toga rada može dostojanstveno i živeti”, kazao je Vojnović.

Iz Srbije, podsećaju sindikalci, na hiljade ljudi godišnje odlazi iz zemlje, nedostaje socijalni dijalog, a pojedini poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose. Dostojanstven rad, kako kažu, znači biti slobodan od eksploatacije, imati socijalnu zaštitu u slučaju bolesti i trudnoće, kao i pravo radnika na organizovanje kako bi zastupali svoje interese kolektivno kroz sindikat, te i pravovremnu isplatu i poštovanje propisa o bezbednosti i zdravlju na radu.

Sindikati smatraju da je moć radnika u udruživanju i borbi za svoja prava, te apeluju na zaposlene da se organizuju radi stvaranja boljih uslova za rad i bolje budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.