Sindikati traže povećanje minimalne cene rada

VIDEO K9: Za jednu potrošačku korpu prosečne porodice potrebno je da rade tri čoveka sa minimalnim primanjima, što je poražavajuće, kažu u Savezu samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština. Ovo je već treća godina kako se minimalna cena rada nije povećala, iako su cene namirnica i komunalija porasle i na taj način se, kako kažu, direktno krši Zakon o radu.

395

Ponovo je pokrenuta inicijativa da se minimalna cena rada za radni sat poveća, kažu sindikalci. Naime, već 3 godine ona iznosi 121 dinar.

Po svim parametrima, koji su u Zakonu o radu predviđeni, ona bi morala biti veća za oko 15%, kaže Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština.

“I prošli put kada su odbili taj naš zahtev i kada je doneta odluka da minimalna cena bude ista kao u prethodnom periodu, tada je već prekršen Zakon. Znači ako nam raste BDP, ako nam pada nezaposlenost, a raste zaposlenost, ako nam rastu potrošačke cene, to su sve neki indikatori koji nam govore da ta minimalna satnica treba da poraste i to ‘nešto’ što smo mi dobili je 140 dinara po satu. To nije izmišljeno, već se, prosto, jednom matematičkom operacijom došlo do tog broja”, naveo je Vladimir Gvozdenović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština.

Podsećamo, podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija iz novembra meseca prošle godine kažu da je prosečna neto zarada u Novom Sadu bila 50.148,00 dinara, dok je prosečna potrošačka korpa iznosila 74.505,00 dinara, a minimalna korpa 37.182,00 dinara. Minimalna zarada u Srbiji za novembar 2015. iznosila je 20.328, 00 dinara.

Gvozdenović kaže da nam sada ostaje da vidimo da li će Vlada i poslodavci nastaviti da krše Zakon o radu, koji su sami doneli, ili će doneti novu minimalnu cenu rada u skladu sa realnim okolnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.