Sindikati traže povećanje minimalca

VIDEO K9: Sredinom avgusta predstavnici poslodavaca, Vlade Srbije i sindikata počeće pregovore o minimalnoj zaradi za 2022. godinu. Sindikati su danas zatražili podršku javnosti njihovim zahtevima za povećanje minimalca za 20 odsto.

0
8

Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i Centar za politike emancipacije pozvali su danas građane, društvene pokrete i nevladine organizacije da na predstojećim pregovorima na Socijalno-ekonomskom savetu podrže zahteve sindikata za podizanjem minimalne zarade za 2022. godinu za 20 odsto, barem do nivoa minimalne potrošačke korpe.

Sindikati traže da minimalna cena rada za 2022. godinu bude povećana za 20 odsto i da se sukcesivno povećava svake naredne godine do dostizanja nivoa plate koja bi, kako navode, omogućila dostojanstven život radnicima.

Sama metodologija izrade minimalne potrošačke korpe, prema oceni sindikata, “višestruko je problematična, jer ne odražava civilizacijski minimum zadovoljenja ekonomskih i socijalnih potreba radnika i njihovih porodica, već potrošnju 30 odsto najsiromašnijih”, ističu u saopštenju.

Sredinom avgusta predstavnici poslodavaca, Vlade Srbije i sindikata počeće pregovore o minimalnoj zaradi za 2022. godinu koja mora biti utvrđena do 15. septembra.

Zakon o radu nalaže da se minimalna zarada sme isplaćivati samo u izvanrednim okolnostima i to u periodu ne dužem od šest meseci, podsećaju sindikati.

Ipak, minimalna zarada je realnost za više od 350.000 zaposlenih, dok veliki broj ljudi prima zaradu koja je tek nešto viša od ove granice.

Podsećamo, minimalna zarada u ovoj godini iznosi oko 32.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.