Sindikati: Socijalna pravda u slobodnom padu

VIDEO K9: Dok je korupcija u porastu, socijalna pravda je u slobodnom padu, kažu u Savezu samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština na Međunarodni dan socijalne pravde.

0
212

Međunarodni dan socijalne pravde ustanovljen je kako bi podsećao na težnju dostizanja stanja u kome većina ili svi članovi društva imaju ista osnovna prava, mogućnosti, obaveze i socijalne beneficije.

U Srbiji, međutim, ovaj dan podseća na veliki broj građana koji teško živi i na potrošačku korpu koja je i dalje veća od zarade.

“Teško možemo reći da živimo dostojanstveno i da živimo od dostojanstva sopstvenog rada imajući u vidu prisutno siromaštvo, nerazvijenost čije su posledice manje konzumiranje socijalne pravde i principa socijalne pravde, ali Sindikat kao organizacija zajedno sa svim učesnicima u društvenom životu mu je zadatak i trudi se da dostojanstvo digne na što veći nivo i ličnog sam mišljenja kao i Sindikat da će doći vreme da se ovaj dan slavi a ne samo da se pominje po tome šta nam je neophodno da bi konzumirali principe socijalne pravde”, rekao je za Kanal 9 Milivoje Vojnović, sekretar SSS NS i opština.

Vojnović smatra da je Srbija među najgorim državama u regionu po pitanju korupcije, koja je, kako je rekao, zastupljena u svim sferama društva, a dok je korupcija u porastu, socijalna pravda je u slobodnom padu.

“Tamo gde je prisutno siromaštvo, a eto ako se poslužimo primerima, odnosno podacima s kojima mi raspolažemo četvrtina stanovništva u Republici Srbiji na marginama siromaštva, tamo gde je siromaštvo tu dolazi i do erozije socijalne pravde, a i povećanja korupcije na osnovu sve manje mogućnosti sticanja socijalne pravde u punom obimu”, kazao je Vojnović.

Za uspostavljanje socijalne pravde neophodan je socijalni dijalog između predstavnika vlade, poslodavaca i zaposlenih po pitanjima od zajedničkog interesa koja se odnose na ekonomsku i socijalnu politiku radi postizanja što bolje ravnoteže u društvu.

“I dalje radnik je samo roba ili figura koja se koristi za sticanje profita poslodavcu. Ja moram da kažem, u Sindikatu metalaca grada Novog Sada imamo i pozitivne primere gde socijalna pravda i postoji i gde može da se vodi socijalni dijalog i da se mođe doći do nekog rezultata što se tiče socijalne pravde, ali isto tako imamo primera nekih novih kompanija s kojima imamo socijalni dijalog sa njima ali vođenje socijalnog dijaloga je igranje gluvih telefona, jer poslodavaca ima u svojim rukama i nož i pogaču”, istakao je Novak Vasić, predsednik Sindikata metalaca Novi Sad.

Suma sumarum, stiče se utisak da smo još uvek daleko od zadovoljavajućeg položaja radnika i socijalne pravde, s obzirom da u našoj državi poslednjih godina tendeciozno raste broj onih koji odlaze preko granice u potrazi za boljim uslovima za život.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde jer je prepoznato da su društveni razvoj i socijalna pravda preduslovi ostvarivanja mira i bezbednosti unutar i između država.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.