Sindikati: Sezonci nezaštićeni

VIDEO K9: Predlog zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika i radnika na privremeno povremenim poslovima je neprihvatljiv za sindikate. Kako navodi predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada i Opština, ovaj predlog Zakona koji podrazumeva usmeni dogovor između poslodavca i radnika je još jedan u nizu koji će derogirati ono malo radničkih prava i dovesti do velikuh problema.

0
48

Predlog zakona predviđa da poslodavac plati 10% poreza, 25,2% PIO fondu i još 2% za osiguranje od povreda na radu, sveukupno oko 360 dinara dnevno, pošto se osnovica uzima minimalna uplata za poreze i doprinese, objašnjava Gvozdenović.

Sindikati ne mogu da prihvate ni to što je ovaj Predlog zakona osmislio NALED, koji je, kako je rekao, osnovan od strane američke ambasade, umesto Ministarstva za rad, a ideja predlagača je da se oni koji rade na crno uvedu u legalne tokove. Gvozdenović, međutim, objašnjava šta je krajnji cilj ovakve idej

Sindikati smatraju da Predlog zakona nije u skladu sa Zakonom o radu ni Ustavom Republike Srbije, a ni sa mnogim Deklaracijama Evropske unije.

Gvozdenović navodi da bi socijalnim dijalogom sa Ministarstvom za rad i Unijom poslodavcaa trebalo osmisliti Nacrt zakona kkji će na pravi način rešiti pitanje angažovanja sezonskih radnika i obezbediti im zaštitu, pravičnu naknadu i uslove rada, kao i bolji i prosperitetniji život svih radnika u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.