Sindikati protestuju 1. maja

VIDEO K9: Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i ovaj 1. maj obeležiće protestom u centru Beograda. Parola sindikata za ovogodišnji prvomajski protest je „Veće plate – za opstanak i ostanak“.

84

Praznik rada, 1. maj, radnici bi trebalo da slave u znak sećanja na prava izborena pre više od 100 godina.

U našoj zemlji ni ove godine to nije datum za radničko radovanje, kažu u SSSNS i opština, jer su zaposleni u teškom položaju, sve je češći prekovremeni rad, plaćeni su minimalnim iznosima, dok je njihova bezbednost zbog uslova u kojima rade ugrožena.

“Ako pričamo o položaju radnika pre sto godina i sada, nažalost moram da konstatujem da se stvari odvijaju u sve gorem smeru. Imamo sve više prekarnih radnika, to su oni radnici koji ne znaju koliko ne znaju koliko im traje radno vreme, koji imaju nesigune zarade, koji rade na nesigurnim poslovima, sve više radnika preko agencija, to se implicira i na drugim poljima, mladi ne mogu da stupaju u brak, ima nas sve manje, ne mogu da podižu kredite, nemaju sigurne poslove i to je sve povezano”, istakao je Vladimir Gvozdenović, predsednik SSSNS i opština.

Radnici danas, tvrdi Gvozdenović, zarađuju manje u odnosu na uloženi rad, nego radnici u 19. veku, bez obzira na industrijsku revoluciju koja bi trebala znatno da skrati vreme obavljanja posla. Umesto toga ljudi rade više nego ikada pre za minimalne zarade.

Stoga bi za radnike u prvom planu trebala da bude sindikalna borba kako bi povratili nekada izborena prava.

Jedan od vidova te borbe biće i protestna šetnja u organizaciji nekoliko sindikata, najavljena za 1. maj u Beogradu, zbog nepotpisivanja kolektivnih ugovora.

“Nepotpisivanjem kolektivnih ugovora ugroženi su svi radnici u srbiji, prosto ste u situaciji ako nemate sindikat, nema potpisan kolektivni ugovor a bez ugovora nemate dobre zarade, niti dobrih uslova za rad, u većini slučajeva”, dodao je Gvozdenović.

Tradicionalnom prvomajskom šetnjom, Savez samostalnih sindikata i radnici koji će se pridružiti šetnji, pokušaće da pošalju poruku o lošem stanju i obespravljenosti radnika u Srbiji danas.

“Tradicionalna šetnja, svakog 1. maja Savez samostalnih sindikata to organizuje u Beogradu, gde će se čuti zaista ono o čemu sam sada pričao, težak položaj radnika, a i bojim se da nova zakonska rešenja idu u tom pravcu smanjivanja prava radnika i to nas dovodi u još goru situaciju nego što su radnici živeli u 19. veku”, naveo je Gvozdenović.

Međunarodni praznik rada, 1. Maj, obeležava se, podsetimo, u spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1886. godine, organizovane iz protesta zbog neispunjenja zahteva radnika za poboljšanjem uslova rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.