Sindikati nezadovoljni minimalcem

VIDEO K9: Sindikati su nezadovoljni dogovorom poslodavaca i Vlade Srbije o povećanju minimalne cene rada za 8,6 posto. U Savezu samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština kažu da neće odustati od zahteva za povećanjem od 10 procenata.

429

Država i poslodavci, kako je saopšteno nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, saglasni su da minimalna cena rada bude povećana sa 143 na 155 dinara, ili za 8,6 odsto. Sindikati, međutim, nisu zadovoljni ovim dogovorom.

“Mi smo krenuli negde od Zakona o radu koji u tački 112 predviđa kako se računa iznos minimalne zarade. Kaže se da se kreće od egzistencijalnih, socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, pa dalje ide kroz porast troškova, ali ovaj deo je bitan jer to znači da bi po tom članu zakona sadašnja minimalna zarada trebala da bude 36.000 dinara”, rekao je Vladimir Gvozdenović, predsednik SSSNS.

Sindikati su, kako je rekao, svesni da bi poslodavci hteli da se minimalac ne povećava, a da je država, kao najveći poslodavac koji ne želi da povećanje utiče na njen budžet, izračunala da je 8,6 posto povećanje koje može da izdrži.

“Mi se nismo složili sa tim, ali nakon neuspelih pregovora država je donela odluku da se minimalna zarada poveća za 12 dinara, što bi negde predstavljalo povećanje između dve i tri hiljade dinara, u zavisnosti od toga koliko mesec ima radnih sati, a za mesec koji ima najviše radnih sati iznosila bi 27.022 dinara”, istakao je Gvozdenović.

Slaba je uteha zajednički dogovor da bi u naredne tri godine minimalna cena rada trebala da dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

“Mi ne možemo da prihvatimo da 80 posto bude minimalne potrošačke korpe, i jedna stvar koju bih da napomenem, minimalna zarada je nešto što je izuzetak što se isplaćuje kada je poremećaj u poslovanju. Ja bih pozvao sve poslodavce da ne čekaju na povećanje minimalne zarade, već da povećavaju zaradu koliko god im dozvoljava poslovanje jer ćemo veoma brzo doći u situaciju da u dogledno vreme da će biti posla, ali da nećemo imati radnike”, kazao je Gvozdenović.

Iz Srbije je, smatra Gvozdenović, u poslednjih 15 godina, upravo iz tih razloga, u inostranstvo otišao grad veličine Novog Sada i Niša zajedno.

On je podsetio da je rok za konačnu odluku Vlade Srbije 15. septembar, a ukoliko ostane pri ceni dogovorenoj s poslodavcima, od 1. januara sledeće godine oko 300.000 zaposlenih u Srbiji biće plaćeno 155 dinara po satu rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.