Sindikati: Minimalac će pojesti inflacija

VIDEO K9: Krajnji rok za odluku o visini minimalca za narednu godinu je 15. septembar, a konačna cifra biće daleko ispod one koju traže sindikati.

0
44

Skoro 400.000 radnika u Srbiji čeka konačnu odluku o visini minimalne zarade u narednoj godini koja je trenutno oko 35.000 dinara.

Prošle godine sindikati, poslodavci i vlada usaglasili su povećanje za 9,4 posto, a ove će najverovatnije biti  14 procenata, uz povećanje neoporezivog dela zarade. Dogovor socijalnih partnera do sada nije postignut.

Povećanje koje bude odredila Vlada Srbije primenjivaće se od Nove godine, do tada će inflacija praktično pojesti, naveo je Gvozdenović. Pregovori su, kako je rekao, propali, a u javnosti se, kako je naveo, pogrešno predstavlja da u njima učestvuju samo poslodavci i sindikat.

Poslodavci bi, kako je rekao, povećali zarade onoliko koliko država može da ih oslobodi neoporezivog dela zarade i smanjivanjem iznosa za poreze i doprinose. Međutim, onaj ko ne može da plati zaradu radniku od koje ovaj može da živi, ne bi trebao ni da radi, smatra Gvozdenović.

Pomenimo i da je iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saopšten zahtev da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata. Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi, kako navode, medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 posto zaposlenih i njihovih porodica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.