Sindikat zdravstva: Za jednako povećanje plata svima

VIDEO K9: Nakon što je Ministarstvo finansija najavilo da će plate u javnom sektoru naredne godine biti uvećane za 7 do 12 odsto, svoje nezadovoljstvo iskazali su prosvetari i pripadnici vojske, kao i zaposleni u zdravstvu koji su zatražili jednako procentualno povećanje plata svim radnicima u toj delatnosti.

0
545

Dok je za sve ostale delove javnog sektora predviđeno jednako povećanje plata svim zaposlenima u određenoj delatnosti, najava nejednakog procentualnog povećanja plata samo zaposlenima u zdravstvu uznemirila je zaposlene u ovoj delatnosti.

Stoga je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio zahtev Vladi za jednako procentualno povećanje zarada svim zaposlenim u toj delatnosti.

“Što se tiče sadašnjeg našeg najvećeg problema, to je najava nejednakog povećanja zarada u zdravstvu. Naš sindikat nikako ne podržava takvo povećanje, gde se razdvaja i pravi razlika među zaposlenima u zdravstvu”, rekao je Daribor Stjepanović, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Srbije za Južnobački okrug.

Za sledeću nedelju, sazvana je javna sednica republičkog odbora ovog sindikata, gde će zahtev o jedinstvu povećanja plata biti iznet. Stjepanović navodi da povećani procenti mogu samo da naprave problem, te da nema potrebe za nejednakošću.

“Naši zahtevi su značajno veći od ovih ponuđenih 12, 9 i 7 procenata. Znači naši zahtevi su daleko veći, jer smatramo da je zdravstvo inače dovedeno na neke margine društva i da nema onaj pravi tretman koji bi trebalo da ima, ali ako se već povećava smatramo da je potrebno da se povećava u istom procentu, odnosno mi tražimo 12 procenata za sve”, istakao je Stjepanović.

On dodaje i da za povećanje plata koje se razlikuju, nema zakonskog osnova.Bez obzira na njihove dalje akcije, u ovom sindikatu navode i da će se truditi da na građane ne utiču njihovi problemi.

“Mi inače radimo sa mnajim brojem izvršilaca nego što je to predviđeno, ali je činjenica da nastojimo uvek da pacijenti nikad ne osete te naše tegobe i naše probleme. Izgleda da bi trebali početi menjati način da bi i oni shvatili, i podržali nas u svim zahtevima, jer mi uvek nastojimo da organizujemo tako da pacijent dobije sve ono što mu je potrebno, ali ovog puta ako budemo prisiljeni, ići ćemo i na neke radikalnije mere”, rekao je Stjepanović.

Ukoliko njihovi zahtev ne bude usvojen, Gavrilović najavljuje održavanje javnih sednica, a prema dogovoru, kako je naveo, mogući su i štrajk i protesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.