Sinagoge kojih više nema

VIDEO K9: Od 76 sinagoga, koliko ih je nekada bilo u Vojvodini, danas postoje samo 3 - po jedna u Novom Sadu, Subotici i Zemunu.

334

Tristotu godišnjicu od izgradnje prve sinagoge u Novom Sadu Jevrejska zajednica obeležiće izložbom koja će večeras u 19 časova biti svečano otvorena u Muzeju Vojvodine.

Povodom tristo godina od prve sinagoge u Novom Sadu Jevrejska zajednica upriličila je u Muzeju Vojvodine izložbu pod nazivom Sinagoge u Vojvodini (kojih više nema).

“Upravo pre 300 godina Jevreji su se pojavili kada su i počeli da grade svoju prvu sinagogu. Ona se nalazila tu negde malo dalje od pošte. Tačnu ulicu ne znamo jer nije bila zapisana. Tu su se oni počeli naseljavati, upravo tamo gde su bili malo blaži i bolji uslovi življenja. Znate da su Jevreji obično bili zatvarani u svojim ulicama, kvartovima, nisu mogli slobodno da se kreću, drugim rečima, bili su građani drugog reda. Tamo gde su bili bolji uslovi, kao u Vojvodini, oni su počeli da se naseljavaju pre tačno tristo godina”, rekao je Goran Levi, predsednik Jevrejske opštine.

Prva novosadska sinagoga, naveo je Levi, morala je biti izmeštena kada je grad počeo da se širi.

“Oni su dobili drugu lokaciju. Sagradili su vrlo blizu dugu sinagogu, koju su opet morali da premeste i građena je na trećem mestu, a to je na današenjoj lokaciji. Posle te treće sinagoge, izrgadili su i četvrtu, a onda su videli da im je ta mala, pa na istom ovom mestu, današnjoj Jevrejskoj ulici su izgradili veliku sinagogu koja je, evo, i dan-danas, negde preko 113, 114 godina”, naveo je Levi. 

Širom Vojvodine u poslednjih nekoliko vekova izgrađeno je preko 70 sinagoga i molitvenih domova. Sinagoge su naročito građene posle 1867. godine, kada su religije i narodnosti u Austrougarskoj dobile ravnopravnost. Neke od njih bile su biseri arhitekture, poput zrenjaninske, pančevačke ili one u Somboru. Ove građevine su, međutim, tokom Drugog svetskog rata delile sudbinu ljudi koji su se u njima molili, a mnoge su, naročito one u Bačkoj, stradale stradale nebrigom posleratnog režima.

“Kad god kažemo da je bilo 76 sinagoga u Vojvodini, a sad kad kažemo imamo 3, to su subotička, novosadska i zemunska. Moram još da kažem da imamo i u Apatinu, ali ona je u jako lošem stanju i nije u vlasništvu Jevrejske opštine Subotice ni Sombora, onda moramo da kažemo da imamo tri ili četiri, od 76. Mi smo napravili, na osnovu jedne knjižice i na osnovu arhivskih podataka jednu lepu izložbu, gde smo sakupili 45 slika sinagoga iz raznih mesta u Vojvodini i ovo je sada prilika da građani Novog Sada dođu i vide kakve su sve sinagoge bile u Vojvodini”, kaže Levi.

Postoji mogućnost, naveo je Levi da u Pančevu, na mestu gde se nekada nalazila sinagoga, bude izgrađena nova. Do tada će ova građevina moći da se vidi samo na fotografiji, u okviru izložbe koja će, nakon Novog Sada, biti postavljena i u svim vojvođanskim mestima čije su sinagoge zabeležene na ovim slikama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.