Simfonija kulturnih stanica

VIDEO K9: Kreativni distrikt ili Kineska četvrt u Novom Sadu deo je mreže kulturnih stanica u jedinstvenom modelu decentralizacije kulture u gradu. Distrikt su danas posetili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, gradonačelnik Novog Sada i direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

18

Otvaranjem kulturnih stanica po celom gradu, Novi Sad vodi policentričnu kulturnu politiku, a ulaganja i dosadašnji rezultati vidljivi su građanima, rečeno je tokom obilaska Kineske četvrti.

Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je realizovao svoje programe u godini titule Evropska prestonica kulture.

Prema rečima premijerke Srbije, Novi Sad je pokazao kojim putem treba da ići u kulturi, omladinskoj politici, kreativnom stvaralaštvu i otvaranju novih perspektiva. Ona je podsetila da je Srbija od Razvojne banke Saveta Evrope uzela 20 miliona evra za unapređenje kulturne infrastrukture. Srbija će, kako je rekla, prema modelu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” pokrenuti novi projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva.

Za titulu Nacionalne prestonice stvaralaštva moći će da konkurišu svi gradovi i opštine u Srbiji, osim Novog Sada i Beograda. Projekat bi bio realizovan 2023. godine, jer će verovatno doći do pomeranja Evropske prestonice kulture sa 2021. na 2022. godinu, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, rekla je Brnabić i najavila da će od prvog septembra ove godine u gimnazije biti uvedena specijalizovana umetnička odeljenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.