Sigurne ženske kuće kao utočište za žrtve

VIDEO K9: Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ni na koji način ne umanjuje potrebu za postojanjem i radom Sigurnih ženskih kuća, iako to na prvi pogled izgleda tako, jer ako počinilac nasilja biva uklonjen iz porodice onda Sigurna ženska kuća nije potrebna. Ovo je zabluda, kažu u ovoj ustanovi, navodeći da potreba za radom ovih ustanova i dalje i te kako postoji.

0
459

Zakon predviđa da se počinilac nasilja udalji iz porodice u kojoj nasilje postoji, ali iskustvo pokazuje da nije uvek moguće rešenje uručiti, te je žrtvu za to vreme, dok se rešenje ne uruči, potrebno smestiti u Sigurnu žensku kuću.

“Ne možemo ženu žrtvu ostaviti u kući i velika je motivacija žrtava nasilja u porodici da se sklone u Sigurnu žensku kuću, jer se sve više govori o tome, jer im policija to predoči kao model u smislu modela podrške. Dakle, jedno je šta ćemo mi učiniti sa počiniocem nasilja, a drugo je, dužni smo, da ponudimo usluge i oblike pomoći koje postoje u našoj lokalnoj zajednici  žrtvama, a to je svakako Sigurna ženska kuća koja je mirno mesto za ženinu psihološku stabilizaciju, za osnaživanje i psihološko i ekonomsko i roditeljsko”, smatra dr Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće.

U SŽK zajedno sa ženama smeštaju se i njihova deca ukoliko su mala.

 

Cilj odlaska u SŽK je izmeštanje žrtve iz sredine koja ne deluje na nju ohrabrujuće i motivišuće da reši problem nasilja koje trpi.

“To su takođe žene koje, nakon što se počinilac nasilja pritvori, ostaju u porodici sa svekrom, svekrvom, sa muževljevom porodicom koji joj govore ‘Ti si našeg sina oterala u zatvor’, ‘Mi smo se zbog tebe osramotili’ i tada žena nastavlja da trpi i dalje nasilje. Iako počinilac nasilja nije prisutan, ona ima potrebu da se sa decom zbrine u mirno i bezbedno okruženje, gde će moći da razmisli kako će da se bori, koje će sve sudske postupke da pokrene, gde će imati podršku psihologa, pravnika, socijalnog radnika i pedagoga, na jednom mestu, besplatno”, navela je Padejski Šekerović. 

Osim toga, SŽK namenjene su i onim ženama koje su živele sa partnerima u iznajmljenom stanu, kaže Padejski Šekerović.

“Po novom zakonu, muž se iseli iz kuće, ali stanodavac dođe i istera ženu sa decom iz podstanarskog stana. Ili ih on istera, ili ona nema novca da plaća stan i da tu ostane i želi podršku i sigurnost. Takođe, dolaziće žene koje sada momentalno nisu pretrpele fizičko nasilje i nije bilo ekscesnih situacija i nije bilo potrebe da policija momentalno postupa, ali je žena pre tri meseca ili tri godine pretrpela ozbiljno fizičko nasilje, a sada trpi psihološko nasilje postepeno, polako ili više ni ne trpi nasilje, ali ona više ne može da ostane da živi sa tim počiniocem nasilja. Ona želi da izađe iz tog braka”, navela je rukovoditeljka u emisiji Otvoreni ekran.

Padejski Šekerović kaže da žene osim što su u SŽK bezbedne, imaju na raspolaganju i mogućnosti za dokvalifikacije ili prekvalifikacije, čime mogu da promene posao i poboljšaju svoj materijalni položaj.

Osim u Sigurnim ženskim kućama, žene pomoć mogu potražiti i preko SOS telefona otvorenim upravo u ovu svrhu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.