Sigurna kuća za žene žrtve nasilja

VIDEO K9: Za godinu i po primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je 64.000 slučajeva nasilja. Povećan broj prijava nasilja u porodici svedoči da je primena ovog zakona ohrabrila žene da ne trpe nasilje u svom domu, rekla je ministarka pravde prilikom danasšnjeg obilaska Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

0
531

Poslednjih godina vidljivi su pomaci u borbi protiv nasilja nad ženama zahvaljujući kontinuiranim naporima Vlade Srbije, istakla je ministarka pravde Nela Kuburović, a dokaz za to je, prema njenim rečima, i usvajanje zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

“Nakon godinu i po dana primene zakona, da je zahvaljujući zakonu o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano 64.000 slučajeva nasilja. Sa jedne strane to pokazuje da je prevelik broj prijavljenog nasilja, ali želim da istaknem da je pre svega primena ovog zakona ohrabrila žene da nasilje prijavljuju, da traže institucionalnu zaštitu i ono što je bitno da je gotovo u svakom od ovih slučajeva država hitno reagovala i da se sprečila eskalacija nasilja”, navela je Kuburović.

Na nivou svakog tužilaštva postoji grupa za koordinaciju koju čine tužilac, policijski službenik i predstavnik Centra za socijalni rad, a sačinjeno je preko 16 000 individualnih planova zaštite za konkretne slučajeve.

Žene, u najvećem broju slučajeva zajedno sa decom, utočište od nasilja u porodici nalaze u sigurnoj kući, gde, nakon smeštaja štićenika u prihvatilište, realizuju aktivnosti sociološkog i ekonomskog osnaživanja u cilju pronalaženja održivih rešenja da se žena vrati u zajednicu i živi bez nasilja.

“Svaka poseta ovakvoj ustanovi deluje otrežnjujuće da bolje shvatimo neprihvatljive pojave u našem okruženju i zbog čega država ulaže napore da institucionalno preventivno i represivno deluje prema nasilnicima. Međutim neophodno je da u rešavanje tog problema bude uključena cela društvena zajednica”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

On je dodao da će Grad i Ministarstvo pravde zajedno sa Evropskom unijom, realizovati do sada najveću investiciju u oblasti pravosuđa na teritoriji Novog Sada, a reč je o izgradnji Palate pravde na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske.

“Grad je odredio parcelu a ministarstvo odnosno republika i Evropska unija će finansirati ceo projekat time ćemo olakšati rad pravosudnih organa na teritoriji grada Novog Sada, jer je nedovoljno prostora u postojećoj zgradi suda. To će za nas biti jedan od najznačajnijih investicionih poduhvata u oblasti pravosuđa na teritoriji grada Novog Sada”, kazao je Vučević.

Sigurna ženska kuća u Novom Sadu od 2009. godine postoji kao redovna delatnost Centra za socijalni rad, a do tada je funkcionisala kao projekat, koji je od 2006. godine podržavan sredstvima Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.