Sigurna kuća u fokusu “16 dana aktivizma”

VIDEO K9: U toku je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u koju je, po samoj svojoj prirodi, uključena i Sigurna ženska kuća u Novom Sadu.

127

Cilj globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” je eliminacija svih vrsta nasilja nad ženama i prilika je za podizanje svesti i uključivanje građana u različite aktivnosti koje se bave temom eliminacije nasilja.

Sigurna ženska kuća u Novom Sadu učestvovala je na brojnim tribinama i konferencijama.

“Osnovni cilj ove kampanje koja se obeležava svuda u svetu je podizanje svesti protiv nasilja nad ženama i obeležavanje datuma koji su značajni i traju u toku ovih 16 dana aktivizma. Naša država, odnosno koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost vlade Republike Srbije brojnim aktivnostima obeležava ovu kampanju. Grad Novi Sad, Sigurna ženska kuća, Komisija za rodnu ravnopravnost, gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu i ženska odbornička mreža grada, kao i parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine i brojne druge organizacije i institucije obeležavaju u Novom Sadu kampanju 16 dana aktivizma”, rekla je dr Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

Centar za Socijalni rad, prema njenim rečima, beleži porast broja slučajeva nasilja u porodici i godišnje u njoj bude zbrinuto oko 110 osoba. Ona je dodala i to da su problemi žrtava nasilja kompleksni, te da postoje brojni stručnjaci i ustanove koji se njima bave.

“Nasilje prema ženama je rodno zasnovano nasilje. I mi samo politikama i preventivnim delovanjem u kontekstu rodne ravnopravnosti žena, devojčica možemo preventivno da delujemo protiv nasilja prema ženama. Dakle, veoma je važno još na predškolskom uzrastu decu rodno senzibilisati, odnosno obučavati da ne postoje boja za dečake i devojčice, da ne postoje poslovi za muškarce i za žene, već da su svi jednaki i da u skladu sa svojim preferencijama i željama realizuju svoj život”, kazala je Padejski Šekerović.

Nasilje se javlja ne samo u porodici, već i u drugim javnim prostorima, uključujući i društvene mreže, ali je važno biti informisan jer, ističe Padejski Šekerović, prava informacija nas čuva od neprilika.

Ona je istakla da decu treba podučavati nenasilnim oblicima ponašanja i komunikacije, te nenasilnom načinu rešavanja problema. Kako je objasnila, deca se ugledaju na odrasle i usvajaju njihov način ponašanja.

“Svakako, ako do nasilja dođe, a prvi zapisi o nasilju prema ženama su iz 873. god. p.n.e, ovaj fenomen je star koliko i sama civilizacija, veoma je važno da pružimo podršku, psiho-socijalnu podršku, pravnu pomoć i ekonomsko osnaživanje žrtvama nasilja u porodici, a da počinioce nasilja adekvatno sankcionišemo. Odnosno, ukoliko za to postoji potreba i mogućnost, uputimo ih na psiho-socijalni tretman počinilaca nasilja u porodici”, kazala je ona.

Trećeg decembra je u prostorijama Sigurne kuće otvoren kutak za decu i majke kako bi, prema rečima Padejski Šekerović, bila postaknuta njihova međusobna interakcija i podržan proces posttraumatskog oporavka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.