Signali iz džepova zavisnika

VIDEO K9: Rezultate zajedničkog rada na dva projekta tokom 2023. godine predstavila su danas u Američkom kutku udruženja Epicentar Novi Sad i Prevent.

0
32

Bolesti zavisnosti, uključujući zavisnost od kocke, mogu da naruše mentalno zdravlje, rečeno je na prezentaciji zajedničkog rada dva novosadska udruženja, Epicentar NS za bolesti zavisnosti i Prevent, na projektima “Džep jednog zavisnika” i “Signalizacija u objektima igara na sreću”.

Prema istraživanju koje su sproveli prošle godine u čijem su fokusu bile 22 novosadske osnovne škole, u blizini njih 5 je sa sigurnošću utvrđeno da se kladionice nalaze na udaljenosti manjoj od 200 metara, iako je Zakon o igrama na sreću zabranjuje rad kladionica i kockarnica na bezbednoj pešačkoj udaljenosti manjoj od 200 metara od osnovnih i srednjih škola.

Tokom istraživanja u 15 kladionica/igračnica, ustanovljeno je da i one koje imaju postere, upućuju na ustanove za lečenje u Beogradu, a ne na one koje postoje i u Novom Sadu pa su i to uključili u postere kreirane u okviru projekta. Nove postere i flajere ponudili su priređivačima igara na sreću u našem gradu, ali su, prema rečima Nebojše Đurasovića iz Udruženja “Prevent” Novi Sad, imali slab odziv. Takođe su ponudili i obuku za zaposlene u tim objektima jer je i to propisano zakonom.

Drugi zajednički projekat, “Džep jednog zavisnika” ima za cilj da ukaže najbližoj okolini osoba koje koriste droge na prve znake korišćenja u smislu stvari koje nose sa sobom.

Kada je reč o projektu vezanom za zavisnost od kocke, pre četiri godine uočeni su prvi znaci porasta broja ovih zavisnika koji su se obraćali terapijskoj zajednici Duga, naveo je Aleksandar Janić Jana iz Udruženja Epicentar NS za bolesti zavisnosti.

Kada se kod zavisnika od klađenja razviju apetiti za trošenjem, dobitkom i obnavljanjem tog procesa, oni su ogromni, ukazao je Janić i zaključio da je neophodno alarmirati širu zajednicu i u ovu borbu uključiti što veći broj građana jer bi posledice ovog problema mogle biti razorne po porodicu i društvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.