SFRJ nema ko da pamti

VIDEO K9: Nekadašnji Dan republike, 29. novembar, juče su obeležili samo retki entuzijasti i mediji, koji uglavnom polemišu da li se bolje živelo u vreme SFRJ ili danas.

0
342

Dan Republike, 29. novembar, bio je, pored Titovog rođendana, najveći državni praznik u nekadašnjoj SFRJ.

Proistekao je iz drugog zasedanja AVNOJ-a pre 74 godine u Jajcu na kojem je doneta odluka o stvaranju socijalističke države i o proglašenju Josipa Broza Tita za maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta.

29. novembar se decenijama slavio po dva dana, često spajao sa vikendima i koristio građanima kao mini-odmor za putovanja, druženja i svinjokolje.

Ovaj praznik generacijama rođenim posle osamdesetih ne znači ništa, a oni stariji ga se prisete jer ih uglavnom podseća na lagodniji život. Takav stadndard i politički položaj zemlje, smatraju istoričari, omogućila je politika balansiranja između istoka i zapada koju je Tito za života vešto vodio.

Danas su u Srbiji stranke, a i građani, podeljeni na one koji bi da kormilo zemlje okrenu ka Evropskoj uniji i one koji bi da postanemo ruska gubernija.

Profesor društvenih nauka, dr Boris Kršev, nedavno je u Otvorenom ekranu rekao da smatra da bi kod Josipa Broza, da je u ovoj dilemi, prevagnuo njegov pragmatizam i usmerio ga ka evroatlanskim integracijama, ne odbacujući saradnju ni sa Rusima.

“Više se politika ne vodi po principu neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj. Ne mi ćemo gledati da budemo, jer smo mala zemlja, mali narod. Mnogo toga ovde fali, mnogo toga je potpisano, bez sagledavanja ekonomskih posledica”, naveo je dr Kršev.

Od raspada bivše zajedničke države, ovaj praznik su prestale da obeležavaju sve njene nekadašnje republike, a poslednja Srbija. Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.