Sezona ribolova ne prestaje

VIDEO K9: Ribolov je jedna od najjeftinijih disciplina, ističu ljubitelji ovog sporta. Kako je zima uveliko počela, za Kanal 9 sportski ribolovac, Branko Travar objašnjava šta je sve potrebno ribolovcima kako bi i u najhladnijim danima mogli neometano da pecaju i uživaju u ribolovu.

903
Nekada je bilo uobičajeno da krajem novembra pecaroši već uveliko pakuju svoj pribor, podmazuju mašinice, pripremaju se za sledeću sezonu i prekidaju ribolov.
Kako su zime od pre desetak godina postale dosta blage i uvedeni neki novi metodi, rekao je Travar, sezona ribolova praktično i ne prestaje.
“Napredovale su ribolovne tehnike. Na široka vrata je ušlo varaličarenje. To je jedna tehnika koja se može upražnjavati i bude čak i efikasnija u hladno doba godine. Prema tome, ribolov je i dalje aktuelan i biće aktuealan sigurno do prvih zabrana, do 1. marta”, smatra ovaj sportski ribolovac.
Travar navodi da je najaktuelniji ribolov bele ribe i to na području ispod Žeželjevog mosta. Kaže da je pre pet godina ribolov bio dozvoljen na dužini čitavog keja, ali da je zbog zloupotrebe jedne lokalne mesne idustrije, koja je lovila ribu za pravljenje ribljih pašteta, taj prostor sa 4 km sužen na svega 200 metara.
Travar dodaje da je prednost ribolova u odnosu na neke druge hobije ta, što čovek za malo novca može da bude spreman za pecanje. Prema njegovim rečima, svako može biti ribolovac i sa 500 dinara. Kako kaže, možete uzeti takmičarski štap, komad najlona, i otići na neku baru da lovite babuške.
“Od pribora je potreban štap dužine, najčešće, pet metara, a može i četiri metra, pošto se koriste klizni plovci, adekvatana mašinica i neki najlon ne deblji od 0.20, i da love ribu. Znači kutijica crvića, štap, mašinica i najlon”, navodi Branko Travar.
Kako kaže, ukoliko je neko pasionirani ribolovac, on može da uloži i hiljade evra, ali i da za malo ambicioznije pecanje, korišćenjem varalica, pecaroši mogu za pet hiljada dinara da sastave komplet i odu da love smuđa, štuku, te kvalitetno provedu svoje slobodno vreme.
“Kada je u pitanju varaličarenje, potreban je štap dužine 2,7 ili tri metra, adekvatna mašinica. Sad se lovi sa upredenim strunama, ali te strune u slučaju pada temperature nisu dobre zato što se lede. U tom slučaju je potreban jedan dobar klasičan najlon koji se ne ledi zato što ima glatkiju površinu od strune”, pojasnio je Travar.
On dodaje da za dubinski ribolov u poslednje vreme sve popularniji postaju fider štapovi. To su štapovi sa izmenjivim vrhovima koji su efikasni tokom cele godine, ali ističe i da ljudi mogu koristiti i obične fiderlas štapove koji su jeftini, a sasvim zadovoljavajuće love ribu.
Ono što Travar navodi kao glavni problem jeste to što je sve više slučajeva krivolova i onih koji zloupotrebljavaju mreže i struju, a što za posledicu ima smanjenje ribljeg fonda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.