Ševarlić: Budućnost u organskoj poljoprivredi

VIDEO K9: Poljoprivreda u Srbiji trebala bi da se preorijentiše ka organskoj proizvodnji, kako zbog zdravlja građana, tako i zbog ekonomskih benefita za proizvođače i državu, smatra narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić.

208

Prof. dr Miladin Ševarlić izjavio je da je potražnja za proizvodima organskog porekla uvek veća od ponude , a posebno ’’u zemljama kao što je naša gde imamo višestruko veći broj obolelih od kancera zbog uticaja osiromašenog uranijuma i bombardovanja 1999.godine.’’

Član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i narodni poslanik prof. dr Miladin Ševarlić često govori o tome da srpski seljak treba da se preorijentiše na organsku poljoprivredu. To je izuzetno rastući trend, sa stopom rasta od dvadeset do trideset odsto godišnje.

Ako bi cela poljoprivreda Srbije bila preinačena sa konvencionalne na organsku poljoprivredu, mnogi ističu da ne bismo mogli da zadovoljimo interes kupaca za takvim proizvodima.

Srpsko tržište organskih proizvoda raste, pa je u nekim marketima učešće organskih proizvoda u voću i povrću od pet do dvadeset pet procenata.

Prema podacima resornog ministartva,  ukupna površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom trenutno iznosi preko petnaest hiljada dve stotine hektara. Najveće površine u organskoj proizvodnji imali smo pod žitaricama, voćem i industrijskim biljem.

Najveći izvoz organskih proizvoda ostvaren je u zemlje Evropske unije, kao i u Sjedinjene američke države. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.