Setva pšenice kasni zbog kiše i poskupljenja

VIDEO K9: Ako se po jutru dan poznaje, novi rod pšenice neće biti isplativ proizvođačima. Zbog kiše, ali i poskupljenja goriva i repromaterijala setva uveliko kasni, a nedostatak mineralonog đubriva znatno će uticati na smanjene prinose.

0
12

Zbog velike količine kiše koja je pala ove jeseni kasni setva pšenice, pa je do sada posejano tek oko 50 odsto planiranih površina, iako je optimalni rok za setvu do kraja ovog meseca, kažu u novosadskom Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Setva van optimalnog roka može ali i ne mora drastično uticati na prinose, objašnjava dr Vladimir Aćin sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, jer ono što je karakteristično za ovakvu setvu jeste značajno variranje u prinosima.

Setvu pšenice odložila su i poskupljenja, pre svega energenata i repromaterijala, odnosno goriva i mineralnog đubriva koje je za sto odsto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Problem predstavlja i njegov nedostatk na tržištu jer su mnoge azotare smanjile proizvodnju đubriva na minimum zbog drastičnog poskupljenja gasa, a nedostatak prihrane u startu, anveo je Aćin, može drastično uticati na smanjenje prinosa.

Velika ulaganja obično dovode do rasta cene pšenice, kazao je Aćin, a da li će ona biti isplativa proizvođačima ostaje da se vidi jer cena ove žitarice zavisi i od drugih faktora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.