Setva kukuruza do 20. aprila

VIDEO K9: Počinju prolećni radovi za ratare, o čemu svedoči i povećan broj poljoprivrednih mašina u saobraćaju. Među prvim prolećnim kulturama koje će biti zasejane je kukuruz, a stručnjaci savetuju da se sa setvom sačeka još koji dan jer je zemljište još uvek hladno.

0
54

Pribilžava se april i vreme setve svih jarih kultura, pa tako i kukuruza.

Ono što je za ratare sada prioritet jeste da zatvore zimske brazde kako u ovim sunčanim danima ne bi gubili vlagu iz zemljišta, nakon čega treba da počnu sa primenom azotnih đubriva, kažu stručnjaci sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Prof. dr Dragana Latković savetuje poljoprivrednicima da sa setvom kukuruza ne započinju još koji dan jer je zemljište još temperatura zemljišta nije dostigla minimalan optimalni nivo za setvu. Dodaje i da bi setvu ove žitarice, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, trebalo završiti do 20. aprila.

Poljoprivrednim proizvođačima koji planiraju setvu kukuruza na većim površinama preporučuje da obavezno izaberu dva ili tri hibrida različitih FAO grupa zrenja.

Koliko će ove godine biti površina pod kukuruzom znaće se po završetku setve, na osnovu prodatih količina semena.

Takođe je još uvek rano govoriti o prinosima, a Latković se nada da će ova godina biti bar prosečna i da se neće ponoviti prošla godina, kada suša nije pogodovala kukuruzu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.