Šesti “Dani američke kulture” u Novom Sadu

VIDEO K9: Povodom manifestacije "Šesti dani američke kulture" Novi Sad je posetio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, koji je nakon razgovora s gradonačelnikom u Gradskoj kući posetio neke od sadržaja manifestacije u našem gradu.

0
12

Nakon sastanka u Gradskoj kući na kojem je razgovarano o brojnim temama, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, prošetali su do murala „Kosa“ i „Mihajlo Pupin“ u centru grada, dela nastalih tokom prethodnih „Dana američke kulture“.

Usledila je poseta Kreativnom distriktu gde u okviru ovogodišnje manifestacije Amerikanac Gregori Brns vodi radionicu na izradi murala.

“Za svoju prvu zvaničnu posetu po stupanju na dužnost, ambasador SAD Kristofer Hil izabrao je upravo Novi Sad, a mi smo to iskoristili da održimo radni sastanak i posetimo programe tradicionalnog kulturnog događaja „Dani američke kulture“. U Gradskoj kući smo razgovrali o mnogim temama,  između ostalog i o razmeni iskustava naših umetnika kroz ovakve manifestacije, o privrednom potencijalu grada, ali i Novom Sadu kao univerzitetskom centru. Ove godine je naš gost, paraolimpijac i vrhunski umetnik, a njegovo delo je oplemenilo zidove u zgradi OPENS-a, učinivši ovaj objekat u Kreativnom distriktu još dinamičnijim i zanimljivijim. Razgovarali smo i o daljoj saradnji Novog Sada i američke ambasade i veoma sam zadovoljan što je naš razgovor bio korektan, pristojan i konstruktivan”, rekao je Vučević.

Program „Dani američke kulture“ se u kontinuitetu odigrava po šesti put i traje od 23. do 29. maja. Ideja je saradnja umetnika iz Amerike i Srbije, kao i neposredna interakcija s Novosađanima, ali i međunarodna saradnja i podsticaj mladih i neafirmisanih stvaralaca da javno prezentuju svoje radove.

“Zajedno smo obišli umetničke kreacije koje su nastale kao proizvod „Dana američke kulture“ prethodnih godina i imam samo reči hvale za kooperaciju umetnika naše dve zemlje. Podržavam praksu grada da stare prostore privodi novoj nameni, dajući im novu svrhu, ali uz poštovanje prema istoriji i uz pogled uprt u budućnost. Novi Sad je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu i prava je inspiracija za sve ostale”, izjavio je ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil.

U okviru ovogodišnjeg programa manifestacije, organizovana je besplatna filmska projekcija američkih komedija u Kulturnom centru, radionica stripa „Tesla za početnike“ u Umetničkoj školi „Bogdan Šuput“, zatim niz stend-ap nastupa, kao i javnih čitanja.

Ove godine, izrada murala na temu srpsko-američkog prijateljstva ima za temu lik i delo Nikole Tesle, kojeg je autor Vuk Đurić oslikao na fasadi Elektrovojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.