Šesta “Tkačka kolonija” u Staparu

VIDEO K9: "Tkačka kolonija", šesta po redu, održana je juče u Staparu, selu kod Sombora, poznatom po svom autohtonom ćilimu, a manifestacija je okupila predstavnike republičkih i lokalnih institucija, kao i svetske zvaničnike.

0
28

Etno mreža u partnerstvu sa NALED-om i gradovima Sombor, Pirot i Novi Pazar, uz podršku ambasada Kanade i SAD sproveli su šestu po redu manifestaciju „Tkačka kolonija“ u Staparu u cilju ekonomskog osnaživanja žena, naročito žena na selu te promocije njihovog rada i rukotvorina.

Događaju su prisustvovali i ambasadori Finske, Nemačke, Kanade, Amerike, Belgije, Brazila, Izraela, Egipta, Austrije i Argentine.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, rekla je ovom prilikom da je podrška starim zanatima, poput ćilimarstva, prilika da pokažemo svetu šta sve naše žene svojim rukama mogu da naprave, čuvajući kulturno nasleđe koje nas podseća na to šta smo kao država bili, šta jesmo i šta možemo da budemo u budućnosti.

Staparski ćilim, pored pirotskog i sjeničko-pešterskog, uvršten je na nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa i koristi se protokolarno kao diplomatski poklon Pokrajinske i Republičke vlade.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.