SES o materijalnom položaju prosvetara

VIDEO K9: Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti kao i povećanje minimalne cena rada bile su glavne teme današnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta održane u Palati Srbija, u Beogradu.

0
41

Neophodna je izrada dugoročne strategije materijalnog položaja zaposlenih u prosveti u Srbiji, zaključak je redovne 115. sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Na sednici je, prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pored ukupnog materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, bilo i rasprave o minimalnoj ceni rada. On je podsetio je da je pre 10 godina minimalna cena rada bila 17.748 dinara i da je ona pokrivala 59% minimalne potrošačke korpe, dok je danas 40.020 dinara i pokriva 87% minimalne potrošačke korpe.

“U tom periodu je došlo do rasta zaposlenosti odnosno do smanjenja nezaposlenosti i smanjenja sive zone. Minimalna cena rada je pokrivala 55 odsto minimalne potrosačke korpe u 2012. godini, a sada minimalna cena rada pokriva 87 odsto korpe. Učinićemo sve da povećamo zaposlenost i da vodimo računa o standardu građana”,

Sindikat obrazovanja Srbije na sednici je izložio kompleksne probleme sa kojima se suočavaju prosvetni radnici, a prioritet je, kako kažu, poboljšanje materijalnog stanja koje je preduslov za poboljšanje profesionalnog ugleda prosvetnih radnika. Takođe je navela da je i država svesna činjenice da, nakon višedecenijskog otpuštanja, prisutan manjak kadrova nastavničkih profesija.

“Prosečna plata u prosveti je za 9,1 odsto niža od prosečne plate u Srbiji, po tome smo jednistveni ne samo u regionu već i u Evropi”, rekla je Ilić.

Prosveta se dugo bori za pravičnost što je posledica neprimenjivanja platnih razreda i grupa, naveo je predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavinost” Srđan Slović, dok je predstavnica Udruženja granskih sindikata “Nezavisnost” Čedanka Andrić rekla da su iz udruženja po drugi put podneli inicijativu da pregovori o minimalnoj ceni rada budu vođeni ranije, “jer su prošle godine promenjeni parametri prema kojima su se definisale cene rada”. Istakla je da je sinikat “Nezavisnost” inicirao izmenu uredbe koja se odnosi na dnevnice za državne službenike i nameštenike od 150 dinara i rekla da smatra taj iznos neprimerenim. Prestavnik Unije poslodavaca Srbije rekao je da je inicirano da predlozi koji se donesu na Sednici, budu upućeni nadležnim ministarstvima kako bi se tamo brže sprovodili.

“U tome se nadam da ćemo imati sprovedenu najbitniju tačku, a to je da u radnim grupama, kada se donose nacrti zakona, budu uključeni socijalni partneri ali sindikati i poslodavci”, rekao je Nenenzić.

Sednici Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i ministri članovi, predstavnici sindikalnih organizacija i Unije poslodavaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.