Sertifikati za nove turističke radnike

VIDEO K9: Edukacija za 150 turističkih radnika u Novom Sadu uspešno je privedena kraju, a novim recepcionerima, kuvarima, sobaricama, konobarima i wellness saradnicima juče su uručeni sertifikati.

89

Nakon šest mesi obuke polaznicima Programa “Obuka i obrazovanje nezaposlenih lica i stručno usavršavanje zaposlenih aktera iz oblasti turizma” koji su realizovali Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES i Gradska uprava za privredu uručeni su sertifikati.

“Setifikat i naše uverenje je priznato ne samo u Srbiji već i u inostranstvu. Dakle, on dobija uverenje o stečenim kompetencijama. Ne obrazovanje nego stečenim kompetencijama za koje je privreda upravo zainteresovana. Tako da, ono što smo do sada obučili 645 polaznika koliko smo imali poslednjih četiri godine od toga se 520 zaposlilo. A s obzirom na potrebu kadrova da svaki dan, vidite i sami, na izlozim apiše da su potrebni kadrovi da li restoranima, kafićima ili hotelima onda je sigurno daleko lakše zapošljavanje”, rekao je Georgi Genov, direktor HORES-a.

Teorijski deo obuke bio je realizovan u dva odvojena programa za nezaposlene i za zaposlene, na radionicama održanim u periodu maj-jun i septembar-oktobar.

Program za nezaposlena lica obuhvatio je prekvalifikaciju i kvalifikaciju za recepcionere, kuvare, sobarice, konobare i wellness saradnike, dok je program za zaposlene podrazumevao predavanja na aktuelne teme kao što su brending i brendiranje, digitalni marketing, pozicioniranje i prodaja turističke destinacije, kreativna industrija i urbani turizam, podizanje konkurentnosti i EU fondovi.

“Prošao sam obuku koja je trajala petnaest dana za kuvara. Učili smo neke osnovne stvari. Posle smo sve to nadograđivali. To se održavalo na Ribarskom ostrvu i mogu da kažem da sam stvarno oduševljen. Ovo mi je pružilo da steknem neka nova znanja koja ću možda u budućnosti moći da primenim što je vrlo traženo zanimanje. Nadam se da će biti i bolje plaćeno”, Đorđe Stankov, polaznik obuke.

Novom Sadu je, kako je tom prilikom rečeno, edukacija kadrova u turizmu važna stavka kako bi bio atraktivnija turistička destinacija pa će slične obuke biti organizovane i ubuduće.

“Studiram turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu i generalno me više zanima hotelijerstvo. Želim time da se bavim. Tako da sam se prijavila na ovu obuku zato što, definitivno, sam naučila nešto više o tom poslu. I smatram da mi ovaj sertifikat mnogo donosi za moju budućnost”, navela je Ana Jeftanić koja je takođe dobila sertifikat.

Osnovni cilj održanih obuka, prema rečima organizatora, jeste ulaganje u ljudske resurse, jer obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih u turizmu čini najvažniji faktor u ovoj grani privrede i direktno i indirektno utiče na konkurentnost turističkih proizvoda neke destinacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.