SEPARATIZAM U VOJVODINI

1019

VIDEO K9: O stepenu autonomije, promeni Ustava i sepratizmu, govori se već decenijama. Pokrajinske vlasti ni danas nisu zadovoljne, ali tvrde da reči o secesiji Vojvodine nema. O razlici između termina secesije i separatizma govorilo se u našoj emisji “Press presek”. 

Trenutna situacija u Vojvodini sklanja se u stranu, rečeno je u emisiji. Prvobitni interesi koji su Vojvodinu pretvarali u  koloniju, bili su politički. Oni su sada ekonomski i vode ka izrabljivanju. Stav sagovornik autora knjige političkih eseja”Vojvodina direktno”, Miroslava Ilića, jeste da Vojvodina propada još od 1988. godine. 

Ilić je dodao da se zalaže za federaciju Srbije, u okviru koje će Vojvodina biti samosvojna celine. Smatra da je neophodno  da pokrajina ima svoj Ustav, a unutar Skupštine veće građana, lokalnih samouprava i nacionalnih zajednica. Autonomija iz 1974. godine trebalo bi da bude okosnica -izvršna, zakonodavna i sudska vlast. 

Sagovornik je rekao i da Vojvodina može da bude nezavisna, ali nestabilna država. Zbog toga smatra da bi regionalizacija i fiskalna decentralizacija Srbije bila bolja rešenja. Izvorne finansije i ubiranje poreza osnova su svih naprednih evropsikh zemalja. Zbog toga, prema njegovim rečima, Srbija treba da se ugleda na Nemačku, Austriju, Švajcarsku ili Holandiju i pokrajini obezbedi status kakav imaju regioni u ovim zemljama. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.