“Separatisti” Vojvođanskog fronta

VIDEO K9: Vojvodina koja traži svoja prava smeta i poziciji i opoziciji, a oni koji se zalažu za veća prava pokrajine proglašavaju se za separatiste, rekla je Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba u  emisiji Otvoreni ekran.

200

Predsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije Nenad čanak i Aleksandar Odžić, prošle nedelje su potpisali Sporazum o saradnji, kojim se, prema rečima Odžića, najavljuje beskompromisna borba za prava Vojvodine i svih njenih građana, uz najavu formiranja Vojvođanskog fronta.

Vojvođanski klub, prema rečima njegove predsednice, nije bio inicijator potpisivanja ovog sporazuma, ali jeste Vojvođanskog fronta.

“Mi smo još na našem savetovanju u junu prošle godine, kao jedan od zaključaka , doneli, odnosno potpisali stav koji kaže da je neophodno da okupimo, objedinimo sve vojvođanske snage, da je krajnje vreme da se progutaju sujete i da svi oni kojima je važno kakva i koja će biti autonomija Vojvodine i kakav će biti njen razvoj, da se svi okupe u jednu grupaciju koju ćemo radno nazvati Vojvođanski front”, navela je Kostić.

Nakon savetovanja Vojvođanski klub je u tom cilju kontaktrao niz nevladinih organizacija, kao i političkih partija, objedinjujući ih u grupu koja, kako je rekla, ako ništa drugo, međusobno komunicira.

Vojvođanski front, prema njenim rečima, u ovom momentu još uvek ne postoji, ali su Liga i Vojvođanska partija napravile prvi korak u nekoj svojoj ozbiljnoj saradanji. To je za mnoge bio signal za izjave o vojvođanskom separatizmu, što se, istakla je Kostić, videlo i na protestima održanim 1. marta.

“Izgleda da Vojvodina koja traži neka svoja prava smeta i poziciji i opoziciji i da to, prosto, je nešto sa čime smo morali računati da će se desiti. Znate, ’88. godine Vojvodina je platila ceh za Kosovo, Jogurt revolucijom. Izgleda da se ponovo Vojvodina priprema kao žrtveno jagnje, odnosno autonomija Vojvodine, da u momentu kada se bude potpisao taj neki sporazum sa Kosovom, odnosno neka vrsta priznanja Kosova, da će nešto morati da skreće pažnju javnosti i eventualni revolt dela građana Srbije. To će ovog puta, očigledno, kao i ’88. godine biti vojovdina”, kazala je Kostić.

Autonomna pokrajina Vojvodina je ustavna kategorija, istakla je Kostić i zalaganje za njebu širu ili užu autonomiju je ustavno i legitimno pravo njenih građana, a pravo pitanje bi, zaključila je ona, bilo to – zašto se svaki put proglašava separatistom bilo ko koji krene da se zalaže za autonomiju Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.