Semenski materijal za socijalno ugrožene

VIDEO K9: Setva je otpočela, ali nisu svi u mogućnosti da priušte semenski materijal. Stoga je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, u saradnji sa Južnobačkim upravnim okrugom i organizacijom Crvenog krsta Grada Novog Sada, pribavio semenski materijal kako bi se setva omogućila i socijalno ugroženim sugrađanima.

0
393

Semenski materijal namenjen socijalno ugroženim kategorijama stanovništva danas je iz Skladišta organizacije Crvenog krsta Novog Sada krenuo putem opština Južnobačkog okruga, gde će dalje biti podeljen domaćinstvima.

“Mi ćemo gledati tu količinu da rasporedimo na više domaćinstava. To neće biti veći broj domaćinstava, ali je značajno. Što više budemo mogli da podelimo, gledaćemo da izađemo u susret ugroženijim porodicama koje se bave poljoprivredom, koji imaju manju površinu za setvu. Seme je prve reprodukcije, njima će to značiti zato što je sertifikovano”, rekao je Mitar Babić iz Mesne zajednice Kovilj.

U organizaciji instituta za ratarstvo i povrtarstvo pribavljena su semena kukuruza, soje i suncokreta.

“Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novog Sada, kao društveno odgovorna institucija i ove godine donira određeni deo semenske robe. Ove godine smo namenili za potrebe Južnobačkog okruga 200 setvenih jedinica semenskog kukuruza, 200 setvenih jedinica soje i 100 setvenih jedinica semenskog suncokreta. Institut to ove godine organizuje preko organizacije Crvenog krsta, uz pomoć Južnobačkog okruga i kolege Novakovića”, istakao je Jan Turan, direktor instituta “NS Seme”.

Cilj akcije jeste da se obrati pažnja na najugroženije stanovnike na područjima sela koja se nalaze na području Južnobačkog upravnog okruga, izjavio je Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga.

“Ukupno će biti podeljeno, za preko 500 korisnika, za preko 500 hektara površina semena, a ako vam kažem da je za jedan hektar u proseku 8.000 dinara cena semena po jednom hektaru, onda vam samo to govori koliki je to značaj i donosioca darodavca NS Semena, a i naših sugrađana primalaca, koji će dobiti i kojima će sigurno u značajnoj meri olakšati u finansijskom smislu da zaseju kulture koje ćemo mi donirati ovog puta”, naveo je Novaković.

Setva je tek počela, kako je istaknuto, pa donacija stiže u domaćinstva na vreme, te neće biti kašnjenja u radovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.