Semaforizacija 6 – kviz o poznavanju saobraćajnih propisa

VIDEO K9: U svečanoj sali Srednje tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu u okviru projekta "Semaforizacija 6", održan je finalni kviz za novosadske maturante o poznavanju saobraćajnih propisa.

1027

Projekat “Semaforizacija” već šestu godinu organizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i do sada je obuhvatio više od 3.000 maturanata koji su, prema istraživanjima, kao mladi vozači jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju.

“Radimo sa učenicima završnih razreda srednjih škola zato što su oni u toj uzrasnoj kategoriji kada se većina njih sprema da polaže vozački ispit, ili su ga nedavno položili. Vozači u toj prvoj godini vozačkog iskustva izazivaju tri puta više saobraćajnih nezgoda i dosta su ugroženiji jer im nedostaje, kako životno, tako i saobraćajno iskustvo”, rekla je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Postoji nekoliko faktora koji izazivaju porast saobraćajnih nesreća kod mladih vozača, poput nedostatka iskustva, pogrešnog postupanja u hitnim slučajevima, nepažljiva vožnja i želja za dokazivanjem pred prijateljima. Kroz programe edukacije i kvizova naši srednjoškolci su imali priliku da se informišu o značaju poštovanja saobraćajnih propisa prilikom učešća u saobraćaju.

“Trudili smo se da radimo na razvijanju njihove svesti, da rešavamo zablude koje imaju u vezi sa poštovanjem saobraćajnih propisa. Nakon toga smo realizovali seriju kvizova gde su se predstavnici odeljenja međusobno takmičili u poznavanju saobraćajnih propisa, a danas na finalnom kvizu pobednici školskih kvizova se takmiče među sobom”, navela je  Jovanović.

Ovaj projekat, prema njenim rečima, naišao je na odobravanje kod srednjoškolaca koji su tokom njegovog trajanja, kroz rad i takmičenja, aktivno učestvovali u borbi za bezbednost u saobraćaju. Projekat je realizovan uz finansijku podršku Grada Novog Sada.

semaforizacija-6

U finalnom kvizu o poznavanju saobraćajnih propisa, koji je u danas održan u okviru projekta „Semaforizacija 6“, učestvovali su učenici četiri srednje škole – Srednje ekonomske „Svetozar Miletić”, Gimnazije „Laza Kostić”, Srednje mašinske škole i Tehničke škole „Mileva Marić – Ajnštajn”, koja je bila domaćin takmičenja. Najviše znanja pokazali su učenici Gimnazije „Laza Kostić”, koji su osvojili prvo mesto, pehare i medalje, kao i nagrade koje je obezbedio JKP „Parking servis“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.