Selice u Labudovom oknu

VIDEO K9: Ornitolozi ovih dana u okolini Bele Crkve prstenuju ptice selice kako bi prikupili podatke o njihovom brojnom stanju, kao i putevima seoba ovih letačica.

177

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu za redom prati jesenju seobu ptica u okviru Međunarodno značajnog područja za ptice „Labudovo okno“ u blizini Bele Crkve.

Obeležavanje ptica selica metalnim nožnim prstenovima sa jedinstvenim oznakama tokom mesec dana trajaće do 17. septembra, a ornitolozi, pored obeležavanja, prate i prisustvo, kao i brojnost svih vrsta ptica koje se na ovom lokalitetu zadržavaju ili preko njega preleću.

Labudovo okno je jedna od najvažnijih usputnih stanica za hranu i odmor pticama koje u jesen kreću na jug Jadranskim selidbenim putem. Do sada je obeleženo više od 500 ptica, među kojima krivokljuni sprudnik, čapljica, vodomar, a viđene su i neke interesantne vrste na preletu, orla zmijara, eje livadarke, orla ribara, velike čigre. Otkriveno je i noćilište od skoro 1.200 jedinki retkih malih vranaca.

Postupak prstenovanja ptica vrši se tako što se ptice hvataju u specijalne ornitološke mreže, premeravaju, te se pregleda njihovo telesno stanje, uhranjenost i menjanje perja (mitarenje), a potom određuje vrsta, pol i starost jedinke da bi po dobijanju prstena ptice mogle da nastave svoju seobu.

Ovakva istraživanja ornitolozima omogućavaju da otkriju podatke iz života ptica poput dužine života, stepena preživljavanja u prirodi, puteva seoba, geografskog porekla, strategija preživljavanja, ishrane, ali i telesne kondicije i zdravstvenog stanja.

Istraživanje ptica na Labudovom oknu sprovodi se u sklopu velikog međunarodnog projekta „Jadranski selidbeni put: bezbedni koridori za seobu – zaustavimo ilegalno ubijanje ptica u Sredozemlju“ sa ciljem da se na važnim tačkama, duž Jadranskog selidbenog puta kakav je Labudovo okno, pticama omogući odmor i bezbedan nastavak seobe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.