Seku se stabla na Limanu IV, trulež ugrožava dve topole

Radnici JKP "Gradsko zelenilo" će kod okretnice na Limanu IV poseći dve topole, a četiri potkresati nakon nalaza Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, piše portal 021.rs.

0
8

Saopštenje o seči topola u Ive Andrića izdao je Institut, dok su za 021.rs u “Zelenilu” potvrdili da je pregled stabala urađen po njihovom uputu.

Kako kažu u “Zelenilu”, njihovi inženjeri su redovnim obilaskom stabala topole u Ive Andrića, kod prostora za istrčavanje pasa, nedaleko od okretnice, uvideli da stabla izgledaju bolesno, nakon čega je zatražen i stručan pregled.

“Nakon što smo obavestili naš nadzorni organ iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije, oni su poslali zahtev Institutu da se obavi pregled stabala na ovoj lokaciji. Ovo je redovna procedura i tako se radi pre seča, kada nije očigledno da stabla treba ukloniti zbog opasnosti po prolaznike, sušenja i slično. Pošto su obavili pregled, o rezultatima su obavestiti nadzor i nas, tako da će naši radnici danas ili nekog od narednih dana, kada vremenske prilike dozvole, obaviti seču i potkresivanje”, navedeno je za 021.rs u Zelenilu.

Iz Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu su saopštili da su koristeći aparat rezistogram utvrdili da trulež i truležne gljive ugrožavaju dve topole na Limanu IV i da treba da se poseku.

Oni su tako naveli da su nepogodni klimatski uslovi, odmakla starost stabala, kao i negativan uticaj saobraćajnih gasova uticali na slabljenje biloškog zdravlja i potencijala pregledanih topola i pojavu truleži. 

“Kako je reč o starim krošnjama, u čijoj se neposednoj blizini nalaze šetne staze, parkinzi i prostor za istrčavanje pasa, da bi se izbegla mogućnost lomljenja grana, na četiri stabla grane treba orezati, kako bi se smanjila mogućnost njihovog pada i ugrožavanje bezbednosti građana. A zbog velikog obima truleži, i drugih pokazatelja slabljenja, koja mogu uticati na stabilnost, dva stabla treba ukloniti. Preporučujemo JKP ‘Gradsko zelenilo’ da zbog opasnosti po građane i imovinu, izvrši orezivanje četiri i uklanjanje dve topole, kao i da se dva stara stabla, koja zbog bezbednosti građana moraju biti uklonjena, zamene sa šest novih sadnica bele topole”, navode u Institutu.

Ovo znači da će se poseći stabla kojih ima malo u ovom delu gradu, u kom je počela i izgradnja stambenog kompleksa kompanije “Galens”.

(021.rs)

FOTO/021.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.