Sektorska podrška privredi i deficit

Najveća pomoć sektoru turizma, ali i ostalim granama privrede bila bi: pustiti ih da rade, rekao je doktor ekonomije Ivan Pajović, komentarišući mere pomoći koje je najavio predsednik Srbije namenjene pre svega sektoru turizma, ali i ostalim granama privrede.

7

U okviru mera pomoći srpskoj privredi usled posledica pandemije virusa Kovid-19, predsednik Srbije najavio je da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku i da veruje da će Vlada naći način kako da se ostalim malim privrednicima pomogne.

Zamolili smo ekonomistu doktora Ivana Pajovića da iznese mišljenje koje bi mere bile najefikasnije za srpsku privredu u ovoj situaciji.

“Što se tiče samog sektora turizma, on je ovom korona krizom zapravo najugroženiji. Tu nema nikakve sumnje. I ukoliko bi mu se i pomagalo na takav način, njemu se ne može pomoći nikako drugačije osim pustiti ga da radi. Mi u suštini imamo problem sa tim što ljudi ne mogu raditi jer se pomagati na ovaj način ne može u nedogled. I ovako, kao što vidimo, naš je budžet sa ogromnim deficitom, sve se vrti oko tog deficita. Ljude treba pustiti da rade, to važi i za ostatak male privrede, malih, mikro preduzeća koja neminovno idu u propast uprkos takvim merama, da ih nazovem,  pomoći, a to u suštini nije pomoć, to je nešto što će se našoj zemlji vratiti kao bumerang i to vrlo brzo”, rekao je dr Pajović.

Turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto domaćem proizvodu, i zbog toga je Vlada Srbije izdvojila je 1.980.000.000 dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove grane privrede, navedeno je u saopštenju Vlade.

(Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.