Šekspir živi među gimnazijalcima

VIDEO K9: Na današnji dan Viljem Šekspir je kršten, 23. aprila je umro, a taj datum se obeležava i kao njegov rođendan. U Karlovačkoj gimnaziji podsećaju da je nedavno proslavljen 450. rođendan ovog velikog engleskog pisca.

0
871

U Karlovačkoj gimnaziji neguju se, osim srpskog i strani jezici, kao i književnost na svim jezicima koji se uče u ovoj filološkoj srednjoj školi.

Učenici aktivno učestvuju i u pozorišnom životu, te priređuju predstave na engleskom jeziku, a Šekspir je uvek prisutan na njihovom repertoaru.

“Radimo i neke naše tekstove, moderne. Nedavno smo sa jednim takvim bili na festivalu u Kragujevcu i dobili smo nagradu. A najviše volimo, bar ja kao vođa trupe, da radimo Šekspira. Radili smo ga nekoliko puta i postavili smo “San letnje noći”, “Hamleta”, “Bogojavljensku noć”, radili smo i neke delove, kao na primer Pirama i Tizbu iz dela “San letnje noći” i đaci rado vole da rade Šekspira”, rekao je Milan Đurišić, v. d. direktora Karlovačke gimnazije.

Đurišić kaže da je đacima često Šekspir neobičan, naročito njegov jezički stil, ali se brzo naviknu na njega, savladaju ga, a likovi im postaju tada mnogo bliskiji.

Nedavno je pozorišna trupa bila na turneji po Engleskoj gde su ih, naveo je Đurišić, odlično primili, a izvodili su dela Viljema Šekspira.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.