Seks utiče na kvalitet života

VIDEO K9: Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva 1. marta ove godine dobilo je novu, 41. sekciju, a radi se o Seksološkoj sekciji koju predvodi profesor doktor Vasilije Topalov. Cilj ove sekcije, između ostalog, je da se seksologija uvede kao predmet na Medicinskom fakultetu.

0
1558

Svetska zdravstvena organizacija smatra da se kvalitet života zasniva i na seksualnom životu, kaže profesor doktor Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije. Zato seks mora da se poštuje, jer ljudima omogućava da srećnije i lepše žive.

“Seksologija u našem društvu nije dovoljno poštovana ,i kao takva, ne može da izvrši svoje zadatke koje bi trebalo u okviru opšteg zdravlja da obavlja. Jer, seksologija podrazumeva da pacijent nema dovoljno izraženu seksualnu želju ili da je ona preterano izražena. Seksualno uzbuđenje može da bude preveliko ili malo”, rekao je Topalov. 

Prema rečima Topalova, u seksualne disfunkcije ubraja se i bol prilikom odnosa koji se mora izučavati multidisciplinarno, kako bi pacijent dobio pravu dijagnozu.

“Interesantno je da sve ove bolesti postoje u registru i da se one pišu kao što se piše akutni infarkt miokarda, šlog itd. Međutim, ove druge bolesti se izučavaju na Medicinskom fakultetu i studenti i lekari se obrazuju iz tih oblasti, dok iz oblasti seksologije ne postoji pregled, tj. obrazovanje, ispit i naši završeni lekari nisu dovoljno obučeni iz oblasti seksologije i ne mogu da pomognu u rešavanju seksoloških zdravstvenih problema naših pacijenata”, naveo je Topalov.

Topalov kaže da je veza između seksologije i kardiologije neraskidiva i uzročno-posledična.

“Velike studije koje su sprovedene u Americi na preko 100.000 stanovnika su pokazale da impotentni muškarac nosi rizik, kao što je rizik od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska, hipolipoprotenemije, nosi rizik od nastanka akutnog infarkta miokarda i iznenadne smrti u narednom vremenu kad je nastala impotencija”, istakao je Topalov.

Cilj postojanja ove sekcije jeste da se podigne kvalitet života, kaže Topalov, koji je, inače, kardiolog, a to se može postići edukacijom lekara i opšte populacije. Prema istraživanjima u Engleskoj, ljude najviše čini srećnim upravo čin vođenja ljubavi, na drugom mestu je vežbanje, trećem javni nastupi i odlsci na izložbe.

Seksologija je, kako kaže Topalov interdisciplinarna nauka koja se bavi sistemskim proučavanjem seksologije i u medicini u svetu ona postoji kao istraživačka, edukacijska i terapijska.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.