Sednice Skupštine Srbije bojkotuju poslanici više opozicionih poslaničkih klubova

VIDEO K9: Klupe u Skupštini Srbije su poluprazne nakon što su poslanici dela opozicije iz stranaka koje su deo Saveza za Srbiju bojkotovali sednicu parlamenta.

208

Poslanici više opozicionih poslaničkih klubova ponovili su da bojkotuju ovu i sve naredne sednice Skupštine Srbije, koju su nazvali “uzurpatorskim parlamentom”, kao i da će ubuduće u skupštinskom holu uspostaviti “Slobodan parlament”.

Poslanik pokreta “Dveri” Boško Obradović kazao je da će poslanici opozicije na svakih pola sata organizovati konferencije za medije u holu na kojima će govoriti o tačkama dnevnog reda, ali da u skupštinsku salu neće ulaziti zbog solidarnosti s građanima koji protestuju u 50 gradova u zemlji.

“Neka domaća i međunarodna javnost zna da u Srbiji postoje dva parlamenta, jedan uzurpatorski, nasilnički i drugi demokratski, slobodni koji će se odvijati u holu”, rekao je Obradović.

On je kazao da će poslanici opozicije koji su potpisali tekst “Sporazum sa narodom” bojkotovati ne samo sednice republičkog, već i pokrajinskog i lokalnih parlamenata.

Poslanica Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da za sedam godina od kako “besni naprednjačka vlast”, parlament postao “paravan demokratije” i da se u njemu nije raspravljalo o važim pitanjima poput Kosova i Metohije, ulaska ili neulaska u EU, siromaštvu.

Dodala je i da na dnevni red nije stavljen ni jedan od 200 zakona koji je predložila opozicija.

“Mi ne bojkotujemo parlament zato što smo se naljutili, jer nas omolovažavaju, već imamo obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji i traže normalan sistem”, rekla je Rašković Ivić.

Ona je kazala i da će narodni poslanici krenuti da obilaze građane u svim gradovima i razgovaraju s njima, kako bi Narodna skupština došla u sve gradove.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da u državi postoji “kolaps sistema”, da je parlament “protočni bojler za zakone” i da bojkotom ne žele više da daju legitimitet urušavanju demokratije.

Ovi poslanici su u vreme obraćanja novinarima u holu parlamenta razvili transparent “Jedan od pet miliona”.

Na sednici parlamenta učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Skupština Srbije počela je nešto posle 10 časova vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu su, između ostalog, predlozi izmena i dopuna zakona iz obrazovanja i zakona o oružju i municiji.

Poslanici će razmatrati i predloge izmena i dopuna zakona o predškolskom i o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o učeničkom i studentskom standardu, kao i o Srpskoj književnoj zadruzi.

Među brojnim tačkama dnevnog reda je i odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.