Sednica Skupštine grada: Gradimo manje od planiranog

VIDEO K9: Gradska kasa punila se prema planu u prvih devet meseci ove godine, a trošilo se manje od planiranog, zbog čega su nezadovoljni odbornici opozicije u gradskom parlamentu. 

0
352

Budžet novog Sada je u periodu od 1. januara do 20. septembra napunjen je skoro kako je i planirano sa 21,9 milijardi dinara ili 98,8 odsto predviđenog novca, daok je na rashodovnoj strani potrošnja iznosila 62,1 procenat.

“Od toga na kapitalne rashode otišlo 29%, a ostatak na tekuće. Nisam najzadovoljniji, ali je to svakako daleko bolje nego prošle godine. Neću sada da licitiram, ali videćete da će do kraja godine to biti neuporedivo bolje nego 2017. Pre svega što se tiče kapitalnih rashoda i mislim da ćemo imati neuporedivo manji suficit iz 2018. nego ono što smo ove godine raspoređivali iz 2017. godine”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Govoreći o daljoj sudbini JKP Stan, gradonačelnik je rekao da je pred odbornicima danas plan da se sačini i pred Privredni sud izađe sa planom reorganizacije preduzeća kroz otpis dela dugova, reprogram i otpis dela potraživanja poverilaca, uz ostavljenu mogućnost pripreme novog projekta javno-privatnog partnerstva.

“Očekujem da poverioci od strane grada, znači subjekti čiji je osnivač isti kao i osnivač JKP Stan, otpišu svoja potraživanja i time olakšaju poziciju JKP Stana. Ne govorim o pozajmicama, nego samo govorim o uslugama koje su međusobno vršene, jer bih ponovo istakao da veliki broj dugova je, u suštini, unutrašnjeg karaktera, da jedni drugima duguju unutar sistema Grada Novog Sada, što je verovatno u dobroj meri i iritantno”, kazao je Vučević.

Odbornici SRS glasali su protiv izveštaja o izvršenju bužeta u ovom periodu, upravo zbog nižeg procenta na starni rashoda od planiranog, što će, smatraju radikali, proizvesti novi rekord u suficitu na kraju godine.

“SRS nema primedbi na izvršenje prihodne strane budžeta, to možemo da pozdravimo jer su se prihodi ostvarili u vrlo visokom procentu, gotovo u idealnom, međutim, zamerka je, kao i svaki prethodni put na katastrofalnu realizaciju rashodne strane budžeta. Do 30.9. je planirano da se utroši 22 milijarede i 200 miliona, utrošeni je svega 13 milijardi i 800 miliona i to najveći podbačaj je upravo kod rashoda koji imaju kapitalni karakter”, Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Jakšić se osvrnuo i na tačku dnevnog reda koje se tiču poslovanja i dalje sudbine JKP Stan, istakavši da radikali, za razliku, kakko je naveo, od ostalih opozicionih partija, neće likovati nad činjenicom da je pokušaj da se problemi u ovom preduzeću reše kroz javno-privatno partnerstvo, propao.

“Mi smo mišljenja da je Novi Sad u ovom slučaju konkretno vezano za tu litvansku firmu imao više sreće nego pameti. Nije dobra vest to što se ne kreće sa rešavanjem u JKP Stan, ali je više nego dobra vest to što nam privatni partner neće biti jedna problematična, najblaže rečeno, litvanska firma Busto valda iz Kaunasa”, naveo je Jakšić.

Rešenje za Stan, pored javno-privatnog partnerstva, radikali vide i u tome da grad stane iza preduzeća čiji je osnivač i da mu pomogne da se u potpunosti finansijski konsoliduje nakon reorganizacije i smanjenja broja zaposlenih na optimalnu meru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.