Sednica SES-a Srbije i Vojvodine

VIDEO K9: Zajednička sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u novosadskom Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama. Socijalni partneri razgovarali su o društvenom i radnom položaju žena, a dnevni red dopunjen je raspravom o inicijativi za ratifikaciju Konvencije MOR broj 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.

0
38

Prema podacima o ženskom preduzetništvu kojima raspolaže Unija poslodavaca Vojvodine, a koji su izloženi na zajedničkoj sednici republičkog i pokrajinskog SES-a, tokom poslednje dve decenije slika se postepeno menjala, a broj ženskih preduzeća je rastao.

Menjala se i struktura samih preduzeća, pa su se u sve većoj meri pojavljivala pored tradicionalno „ženskih“ oblasti i u delatnostima koje su manje radno intenzivne, a najviše u sektoru usluga. Iako se u ovom slučaju ne radi o reprezentativnom uzorku, uočljiv je trend ranijeg ulaska žena u preduzetništvo nego u prethodnom periodu, viši stepen obrazovanja, kao i širenje spektra biznisa koje žene pokreću i vode, naročito u oblasti inovativnih usluga.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam ovom prilikom osvrnuo se na mere koje je Sekretarijat namenio prevashodno privrednim subjektima, ženskom i socijalnom preduzetništvu, a koje su, kako je rekao, primer podrške preduzetnicama i unapređenju njihovog položaja na teritoriji Vojvodine

Na zajedničkom sastanku razmatrana je i inicijativa za ratifikaciju Konvencije o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svetu rada.

Ova konvencija štiti radnike i druga lica na tržištu rada, uključujući zaposlene, u skladu sa domaćim pravom i praksom, kao i lica koja rade bez obzira na ugovorni status, ona koja se osposobljavaju – stažiste i pripravnike, zatim radnike čiji je radni odnos prestao, volontere, lica koja traže posao i kandidate za radno mesto, kao i ostale pojedince. Ona se primenjuje i u privatnom i u javnom sektoru, u gradskim i u seoskim područjima.

Društveni dijalog je neophodan sve dok se ne izjendači zarada kao i broj zaposlenih žena i muškaraca na tržištu rada i ukine diskriminacija i nasilje na radu prema ženama, zaključak je ove sednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.