Sećanje na 25. novembar 1918.

VIDEO K9: Polaganjem venaca na mestu na kojem je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Novom Sadu je jutros obeleženo sećanje na 25. novembar 1918. godine.

0
21

Vence na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, položili su jutros gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Jelena Marinković Radomirović, delegacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad.

Gradonačelnik je tom prilikom naglasio da se i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma, ali da je, pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja.

Velika narodna skupština, kako je rekao, bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa i da je u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod, po prvi put u Evropi, učestvovalo i sedam žena.

Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su, kazao je Đurić, glavna vodilja u Novom Sadu i u celoj Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.