Sećanje na žrtve Holokausta

VIDEO K9: Na Jevrejskom groblju danas su položeni venci na spomenik žrtvama Holokausta.

76

Predstavnici Grada i Jevrejske opštine Novi Sad su danas, 27. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položili vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju.

“Siguran sam da i hiljadu godina obeležavanja dana sećanja na žrtve Holokausta neće umanjiti strahote pokušaja uništenja jednog naroda. I to naroda koji je civilizaciji dao najveće naučnike, muzičare, umetnike i koji je i danas, uz sve rane koje nosi kroz istoriju, narod vredan poštovanja i divljenja”, istakao je tom prilikom predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je dodao da Holokaust, ako se istorija ne pamti, može da se desi svakom narodu,te je zato stradanje, pre svega jevrejskog naroda, velika cena koja je plaćena da bi drugi narodi bili svesni opasnosti od ljudskog ludila.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam podsetio je da je na današnji dan oslobođen Aušvic.

“Mi svi imamo nekog ko je stradao ili u Aušvicu ili u nekom drugom logoru. Mi se sećamo njih. Neki od nas nemaju nikog ko je sahranjen u našoj okolini, u našem gradu. Onda odemo u Aušvic jer su nam tamo svi stradali i tamo se setimo njih”, poručio je Mirko Adam, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine, jednoglasno je usvojena rezolucija kojom je 27. januar proglašen Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta. Na taj dan je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.