Sećanje na streljane Petrovaradinske grupe

VIDEO K9: Na današnji dan pre 80 godina ustaše su u Dudiku kod Vukovara streljale 33-oje pripadnika Narodnooslobodilačkog rata, Petrovaradinske grupe. Obeležavajući ovaj dan kod spomen-kosturnice na groblju u Petrovaradinu položeni su venci u znak sećanja na pale borce.

0
14

Polaganjem venaca na spomenik na groblju na Trandžamentu, delegacije SUBNOR-a Petrovaradina i Novog Sada, Udruženje Antifašista Vukovara i drugi, danas su odali počast 33 -oje stradalih građana i boraca Narodno-oslobodilačkog rata koji su 19. oktobra 1941. streljani u Dudiku kod Vukovara.

Sve žrtve pokopane su na mestu streljanja, a nakon oslobođenja antifašistička vlast je obavila ekshumaciju posmrtnih ostataka, pa je 19 boraca iz Petrovaradina sahranjeno na groblju na Trandžamentu, a ostali u svojim rodnim mestima.

Predstavnici SUBNORA iz Novog Sada i Petrovaradina i Antifašista Vukovar poručili su da je njihova želja da, negujući kulturu sećanja na one koji su poginuli za slobodu, mladim ljudima pokažu da je antifašizam savremena tekovina i ideja za koju vredi živeti i boriti se.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.