Sećanje na 6. april 1941.

VIDEO K9: U Beogradu je danas nizom manifestacija obeleženo osam decenija od kako je nacistička Nemačka bombardovala prestonicu tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

0
24

Bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941, na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije započeo je Drugi svetski rat.

Više od 200 nemačkih aviona pre tačno 80 godina zasule su prestonicu uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Život za odbranu grada dalo je 11 pilota, koji su se, zajedno sa ostalim jugoslovenskim vazduhoplovcima, hrabro suprotstavili nacističkim bombarderima u neravnopravnoj borbi.

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu danas je služen parastos u znak sećanja na poginule tokom bombardovanja, a predstavnici Beograda, državni zvaničnici, boračka i brojna druga udruženja položili su vence na više lokacija u gradu.

Među brojnim uništenim objektima bila je i zgrada Narodne biblioteke Srbije.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je povodom godišnjice bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu u autorskom tekstu za Politiku poručio da oseća iskrenu potrebu da oda počast „žrtvama stravičnih zločina počinjenih u ime Nemačke“.

Šim je naveo da je potrebno sačuvati sećanje na ogromnu destrukciju, kobnu mržnju i izopačenu ideologiju uništenja svega ljudskog koja je dovela do najgoreg sloma civilizacije u istoriji čovečanstva. Nek to bude opomena i služi za nauk, da se više nikada ne ponovi.

A, bez zajedničkog sećanja i osvrta na ono što se desilo, istinsko pomirenje je nezamislivo, poručio je Šib.

Beograd je pre 8 decenija bombardovan u rano jutro bez objave rata, u više talasa, iako je bio proglašen za otvoreni grad.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju ukupno je sahranjeno 1.992 ljudi, od kojih je identifikovana 631 osoba, dok je ostao nepoznat identitet 909 muškaraca, 393 žene i 59 dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.