Sećanja na maršalov rođendan

VIDEO K9: Josip Broz Tito bio je kontraverzni državnik o čijoj politici istorija još nije dala konačnu reč. Odgovore na neka pitanja vezana za njegov život potražili smo u Muzeju Vojvodine.

0
35

Dok mu neki politički analitičari i istoričari pripisuju zločine koji su vršeni u periodu posle Drugog svetskog rata, kao i u čistkama u socijalističkom periodu, mnogi drugi smatraju ga danas najvećim državnikom sa područja bivše SFRJ koji je doveo zemlju do ekonomskog procvata i poštovanja širom sveta.

Josipa Broza Tita danas se setimo 4. maja, na dan kada je preminuo ili 25. maja, na nekadašnji Dan mladosti, njegov zvanični rođendan, koji je slavljen štafetom mladosti.

Grupa omladinaca iz Kragujevca je daleke 1945-e je prva došla na ideju da ponese štafetu od svog grada do Beograda. Pošto je u to vreme Tito boravio u Zagrebu, omladinci su prevezeni do Zagreba gde su štafetu uručili maršalu. Ta ideja se dopala Titu i od tada se svake godine nosila štafeta mladosti kroz sve republike bivše Jugoslavije do glavnog grada. Štafete su nošene i posle Titove smrti, do 1988.

Saveznici su smatrali da je Tito zaslužan za aktivno vođenje partizanskog pokreta otpora u drugom svetskom ratu na teritoriji Jugoslavije i zato su se opredelili daga pomažu. U Titove zasluge neki ubrajaju i osnivanje pokreta nesvrstanih koji su bili balans u posleratnoj blokovskoj podeli sveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.