Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji

Predsednik Srbije pozvao je predsednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obaveštajnih i bezbednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja EK, prenose Večernje novosti.

0
577
People hold "estelada" flags, Catalan separatist flags, during a gathering to mark the Calatalonia day "Diada" in central Barcelona September 11, 2014. Hundreds of thousands of Catalans were expected to throng the streets of Barcelona on Thursday to demand the right to vote on a split from Spain, with their ambitions boosted by an independence referendum scheduled for next week in Scotland. About half a million Catalans have signed up to dress in red and yellow, the colors of the Catalan flag, to form a "V" for "vote", organizers say, a show of support for the perceived right to decide on a status separate from Spain. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obaveštajnih i bezbednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, objavio je “Blic” on-line.

Posle katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

“Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Evrospke unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU”, zapitao je Vučić.

Svetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je “mečka došla pred njihova vrata”, e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna…

Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, zaključio je Vučić.

“Branićemo evropske principe i demokratiju, ali ćemo štititi svoju nezavisnost” rekao je Vučić.

Brisel: KOSOVO MOŽE, KATALONIJA NE!

KOSOVO i Katalonija nisu isto, kao što nisu isto Srbija i Španija! To je danas poručio glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, odgovarajući na brojna pitanja okupljenih novinara, povodom održanog referenduma u Kataloniji. Na novinarsko pitanje koja je pravna razlika između Katalonije i Kosova koje su mnoge zemlje EU, ali ne i Španija, priznale, i postoji li razlika u tretmanu između zemalja EU i onih van nje, Shinas je odgovorio:

Koja je razlika između Španije i Srbije, ako sam dobro razumeo? Španija je zemlja članica!

Na dodatno pitanje da li to onda znači da bez problema može da se krši ustavni poredak zemalja van EU, u ovom slučaju Srbije, ali ne i unutar Unije, Shinas je ponovio da je Španija članica EU i poručio:

Poznato je da je za priznanje Kosova postojao veoma specifičan kontekst koji je usvojio Evropski savet posle deklaracija UN i više rezolucija UN i međunarodne zajednice u okviru veoma precizne geopolitičke logike i veoma specifičnog konteksta. Za Evropsku komisiju situacija u potpunosti nije uporediva.

Što se tiče Katalonije, EK je danas izdala saopštenje u kom se ističe da, na osnovu španskog ustava, glasanje nije bilo legalno.

Osim ovog isključivo pravnog aspekta, EK je istovremeno pozvala i na smirivanje situacije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.