Savremena analiza hrane u laboratoriji Instituta za prehrambenu tehnologiju

VIDEO K9: Savremena laboratorija za molekularnu analizu hrane koja će doprineti distribuciji kvalitetnije hrane građanima danas je svečano otvorena na Naučnom institutu za prehrambenu tehnologiju.

365

Savremena laboratorija za molekularnu analizu hrane koja je svečano otvorena na Naučnom institutu za prehrambenu tehnologiju služiće za dobijanje precizne analize o autentičnosti hrane, genetski modifikovanih organizama i drugih parametara značajnih za utvrđivanje kvaliteta namirnica.

“Mogu da kažem da sam zadovoljan sa onim što sam video, radi se o veoma modernoj opremi, koja će biti stavljena na raspolaganje istraživačima ovde nma Institutu. Institut za prehrambene tehnologije je jedna od vodećih ustanova u ovoj oblasti ne samo u našoj zemlji. U razgovoru sa rukovodstvom Instituta saznao sam da je i značajna tražnja za njihovim uslugama kada je reč o privredi. Mi ćemo pomoći da saznanja o ovoj laboratoriji, njenom kvalitetu, njenim potencijalima dođu do zainteresovanih privrednih subjekata”, naveo je tom prilikom Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Za preciznom analizom prehrambenih proizvoda, kako je rekao, naročito je velika potražnja privrede, a ova savremena laboratorija ima sve uslove da dostavi takve podatke, čime predstavlja vezu nauke i privrede koja je trend i u svetu.

“One usluge i oni proizvodi koji nastanu u takvoj saradnji imaju višestruko veću vrednost, imaju potencijale za budućnost u mnogim oblastima. U oblastima in formacionih tehnologija, u oblastima koje se tiču proizvodnje hrane, pa i u ovoj oblasti koja je vezana za Institut za prehrambene tehnologije”, kazao je Mirović.

Za Naučni institut za prehrambene tehnologije ovo je veliki dan jer će jedna ovakva laboratorije sigurno doprineti ne samo poboljšanju naučnog istraživanja, već i proširenju asortimana analiza, kao i boljem pozicioniranju na tržištu, istakla je direktorka Instituta.

“Mi se trudimo da taj broja nanaliza bude što veći. Imamo više od 200 akreditovanih metoda koje kontrolišu hranu i hranu za životinje, ali naravno uvek postoji nešto što nismo razradili, nismo prisutni na tržištu i mi ćemo se truditi ubuduće s obzirom da se bavimo naukom i istraživanjima da nađemo i nešto novo što možda neko drugi ni ne radi, ali mogu da kažem da pokrivamo dosta analiza”, istakla je dr Olivera Đuragić, direktorka Instituta za prehrambene tehnologije.

Pokrajinska vlada je polovinom prošle godine obezbedila finansijska sredstva u iznosu od 16 miliona dinara koje je Institut za prehrambene tehnologije iskoristio za nabavku ove savremene laboratorije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.