Savka Subotić – narodna majka

VIDEO K9: Pre više od jednog veka u našem gradu živela je Savka Subotić. Zvali su je 'narodna majka'. Ako želite da saznate više ovoj izuzetnoj ženi, posetite do 2. decembra izložbu posvećenu upravo njoj i njenim delima u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada u Dunavskoj ulici.

0
675

Jelisaveta Savka Subotić bila je učena Novosađanka čiji se rad može posmatrati sa stanovišta domaće radinosti, ekonomije, etnologije, prosvete, besedništva i nemoguće je reći u kojoj je oblasti dala najveći doprinos, rekla je autorka postavke izložbe o ovoj ženi koja je živela krajem 19. i početkom 20. veka.

“Ono što je izdvaja od drugih, to je što je uspela da žensko rukotvorstvo, ženski ručni rad da podigne i na nivo umetnosti i na nivo industrije. Znači, u njeno vreme, a to je druga polovina 19. veka, žensko rukotvorstvo se našlo na brojnim svetskim izložbama i bilo je traženo. Žena je ono što je radila kući mogla da plasira, odnosno da prodaje, ne samo na domaćem tržištu, nego i na svetskom tržištu”, istakla je Dušanka Marković, kustoskinja u Muzeju grada.

Savka Subetić uspela je da u ono vreme stvori čitavu mrežu od oko 150 ženskih zadruga, takozvane dobrotvorne zadruge “Srpkinja”, na prostoru Austrougarske, Srbije, BiH, pa čak i preko okeana. Pored toga bila je odlična oratorka, po čemu je bila poznatija u svetu nego kod nas.

“Ona je održala 4 predavnja koja su svetskog značaja. Dva su održana u Beču, u naučnom klubu 1910. i 1911. godine, a dva u Budimpešti 1911. i 1913, kada je bukvalno, kao jedina žena Srpkinja učestvovala na tadašnjoj osnivačkoj konferenciji ženskih udruženja. Pred više od 3.000 žena je bila jedina govornica Srpkinja i govorila je baš o pravu žena na učešće u političkom životu”, kazala je Marković.

Izložba posvećena radu i životu Savke Subotić, jedne od malobrojnih žena koje su u to vreme obeležile istoriju Novog Sada, upriličena je povodom obeležavanja stogodišnjice od njene smrti, 25. novembra 1918. godine.

U okviru izložbe održane su i promocije dve knjige posvećene radu Savke Subotić, “Stvaranje narodne umetnosti” Katarine Radisavljević, muzejske savetnice u Muzeju Vojvodine i dela “Savka Subotić 1834 – 1918. žena koja ništa nije prećutala”, autorke dr Gordane Stojaković.

U petak će, takođe u okviru izložbe, biti održana i projekcija filma kao i predavanje, onakvo kakvo je svojevremeno držala sama Savka Subotić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.