Savka Subotić – narodna majka

VIDEO K9: Pre više od jednog veka u našem gradu živela je Savka Subotić. Zvali su je 'narodna majka'. Ako želite da saznate više ovoj izuzetnoj ženi, posetite do 2. decembra izložbu posvećenu upravo njoj i njenim delima u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada u Dunavskoj ulici.

583

Jelisaveta Savka Subotić bila je učena Novosađanka čiji se rad može posmatrati sa stanovišta domaće radinosti, ekonomije, etnologije, prosvete, besedništva i nemoguće je reći u kojoj je oblasti dala najveći doprinos, rekla je autorka postavke izložbe o ovoj ženi koja je živela krajem 19. i početkom 20. veka.

“Ono što je izdvaja od drugih, to je što je uspela da žensko rukotvorstvo, ženski ručni rad da podigne i na nivo umetnosti i na nivo industrije. Znači, u njeno vreme, a to je druga polovina 19. veka, žensko rukotvorstvo se našlo na brojnim svetskim izložbama i bilo je traženo. Žena je ono što je radila kući mogla da plasira, odnosno da prodaje, ne samo na domaćem tržištu, nego i na svetskom tržištu”, istakla je Dušanka Marković, kustoskinja u Muzeju grada.

Savka Subetić uspela je da u ono vreme stvori čitavu mrežu od oko 150 ženskih zadruga, takozvane dobrotvorne zadruge “Srpkinja”, na prostoru Austrougarske, Srbije, BiH, pa čak i preko okeana. Pored toga bila je odlična oratorka, po čemu je bila poznatija u svetu nego kod nas.

“Ona je održala 4 predavnja koja su svetskog značaja. Dva su održana u Beču, u naučnom klubu 1910. i 1911. godine, a dva u Budimpešti 1911. i 1913, kada je bukvalno, kao jedina žena Srpkinja učestvovala na tadašnjoj osnivačkoj konferenciji ženskih udruženja. Pred više od 3.000 žena je bila jedina govornica Srpkinja i govorila je baš o pravu žena na učešće u političkom životu”, kazala je Marković.

Izložba posvećena radu i životu Savke Subotić, jedne od malobrojnih žena koje su u to vreme obeležile istoriju Novog Sada, upriličena je povodom obeležavanja stogodišnjice od njene smrti, 25. novembra 1918. godine.

U okviru izložbe održane su i promocije dve knjige posvećene radu Savke Subotić, “Stvaranje narodne umetnosti” Katarine Radisavljević, muzejske savetnice u Muzeju Vojvodine i dela “Savka Subotić 1834 – 1918. žena koja ništa nije prećutala”, autorke dr Gordane Stojaković.

U petak će, takođe u okviru izložbe, biti održana i projekcija filma kao i predavanje, onakvo kakvo je svojevremeno držala sama Savka Subotić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.