Savez za Srbiju i zvanično juče formiran u Beogradu

VIDEO K9: U Beogradu je juče i zvanično formiran Savez za Srbiju. Savez je formiralo devet opozicionih partija i pokreta na inicijativu bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, a osnivačka skupština održana je u Sava centru.

301

Savez za Srbiju formirale su Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Osnivači Saveza ocenili su, povodom zvaničnog formiranja ovog opozicionog bloka, da politička scena u Srbiji “više nije ista” i da sada “svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promena”.

“Da bi to napravili, nije dosta nas  deset. Potrebno je da nam se priključe svi u ovoj zemlji. Sve političke organizacije, sve stranke, sve grupe građana, pojedinci, da zajedno tu kuću iz temelja, koji danas postavljamo, dignemo do krova i napravimo tu Srbiju. Ovo je stolica za njih, ovo su stolice za njih. Sa ovog mesta ja ih sve pozivam, ljudi, priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite sujete, ostavite priče o mandatima, o pozicijama. Dođite da zajedno napravimo ovu zemlju kakvom želimo”, rekao je Dragan Đilas.

Savez za Srbiju nije formiran samo kako bi smenio aktuelnu vlast, već da bi “smenili politiku ponižavanja svi građana Srbije”, navedeno je u zajedničkoj izjavi koju su, povodom osnivačke skupštine Saveza, održane u Beogradskom Sava centru, potpisali lideri tog opozicionog bloka.

Savez za Srbiju, kako je rečeno, neće imati jednog predsednika, već predsedništvo u kome će se na mesec dana rotirati predstavnici svih osnivača, a odluke će biti usvajane konsenzusom.

U zajedničkoj izjavi lidera članova ovog saveza stoji da u 30-ak dogovorenih programskih tačaka Saveza nema mesta međusobnim ideološkim razlikama, a to su, između ostalog, borba protiv politike siromaštva, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije.

Na skupu su govorili i gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik Udruženih sindikata “Sloga” Željko Veselinović, te rediteljka Jelena Balašević, kao i pisac Ljubivoje Ršumović.

Okupljanjem u Savezu za Srbiju lideri opozicionih stranaka istakli su da žele da građanima ponude alternativu vlasti, koja želi, kako su rekli, da menja Srbiju, te su pozvali ostale partije, pokrete i građane koji misle slično da im se pridruže.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.